MS World Discoverer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MS World Discoverer
A World Discoverer Peruban, 1993-ban.
A World Discoverer Peruban, 1993-ban.
Hajótípusüdülőhajó
TulajdonosAdventure Cruises
Illetőségi kikötőMonrovia
IMO azonosító7349053
Pályafutása
ÉpítőSchichau Seebeckwerft
Vízre bocsátás1973. december 8.[1]
Szolgálatba állítás1975. október 19.[1]
Szolgálat vége2000.
Honi kikötőMonrovia
Sorsa2000. április 30-án felborult és elsüllyedt
Általános jellemzők
Hossz87,51 m
Szélesség15,12 m
Merülés4,4
Maximális merülési mélység4,4 m

Férőhelyek száma152
A Wikimédia Commons tartalmaz MS World Discoverer témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az MS World Discoverer egy libériai zászló alatt közlekedő üdülőhajó volt. Arról híres, hogy 2000-ben a Salamon-szigeteknél, a Roderick-öbölben felborult, és a roncsa a mai napig ott hever.

Története[szerkesztés]

A hajó 1974-ben épült Németországban, eredeti neve BEWA Discoverer volt. Hossza 88 méter, szélessége 15 méter, súlya pedig 3724 tonna volt.

Megépítése után Dániába adták el. 1976 júliusában a hajót az Adventure Cruises, Inc.-nek adták el, mely többek között a hozzá hasonló kialakítású MV Explorer hajót is birtokolta. A hajó ekkor kapta a World Discoverer (magyarul: „világfelfedező”) nevet. A tengerjáró azzal szolgált rá a nevére, hogy dupla felépítésű hajóteste miatt az antarktiszi vizekre is ellátogathatott. 137 utasát rendszeresen szállította a jéggel borított kontinenshez. Oldalán motoros gumicsónakokat szállított, hogy utasai közelebbről is megtekinthessék a jeges földrészt.

A baleset[szerkesztés]

A roncs 2007-ben

2000. április 30-án a Salamon-szigetek között hajózott a Sandfly-átjárón keresztül, amikor váratlanul zátonyra futott, és léket kapott. A kapitány, hogy megakadályozza a hajó teljes elsüllyedését, az onnan délre található Roderick-öböl sekély vizére kormányozta azt. A World Discoverer ezután felborult és elsüllyedt. Az utasokat kimenekítették, szerencsére senki nem sérült meg. Az őrizetlenül maradt hajót gyorsan megtalálták a fosztogatók, a helyiek hamarosan mindent elvittek, ami mozdítható volt, még a hajó ablakait is ellopták. A World Discoverer a mai napig ott fekszik az öbölben kifosztva, rozsdásodva.

A hajót már nem volt értelme mozdítani, ott maradt az oldalán fekve. Azóta az öböl a turistahajók gyakori állomása.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b MS World Discoverer, Fakta om Fartyg (svédül)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a MS World Discoverer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.