MMA 56

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MMA56
Anhsepenupet temetkezési helye
Anhsepenupet belső koporsója
Anhsepenupet belső koporsója

ElhelyezkedésDejr el-Bahari
Felfedezés dátuma1923 vagy 1924
FeltártaHerbert Eustis Winlock
Díszítésnincs
A Wikimédia Commons tartalmaz MMA56 témájú médiaállományokat.

Az MMA 56 sír egy ókori egyiptomi, XXV. dinasztia kori sír Dejr el-Bahariban, az ókori Théba nekropoliszában. A thébai nekropolisz a mai Luxorral szemben, a Nílus nyugati partján helyezkedik el. A sír egy Anhsepenupet, más néven Nebetimauemhat nevű hölgy sírja, aki a XXV. dinasztia idején élt, címe szerint Ámon rezidenciájának énekesnője volt, és Ámon isteni felesége, I. Sepenupet kíséretéhez tartozott.[1] A sírt Herbert E. Winlock fedezte fel és tárta fel 1923–24-ben, a Metropolitan Művészeti Múzeum egyiptomi ásatásai során (lásd még: MMA sírok).

A sírban felfedezésekor már nem volt ott Anhsepenupet múmiája, de koporsója, valamint temetkezési kellékei és egy házikedvencként tartott gazella maradványai még igen.[2] A leletek közé tartoznak Anhsepenupet usébtijei, álkanópuszai (ebben a korban a balzsamozás során belső szervek a múmia testüregében maradtak, de a kanópuszok továbbra is a temetkezés részét képezték, bár már nem volt üreges kialakításuk), valamint egy áldozati tábla és egy kis Ptah-Szokar-Ozirisz-szobor.

Anhsepenupet
anxn
x
S
p Z9
wp
t
B1

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Jean Li, The Singers in the Residence of the Temple of Amen at Medinet Habu: Mortuary Practices, Agency, and the Material Constructions of Identity. Journal of the American Research Center in Egypt, Vol. 47 (2011), pp. 217-230
  2. H. E. Winlock, The Metropolitan Museum of Art Bulletin, New Series, Vol. 19, No. 12, The Metropolitan Museum of Art: The Egyptian Expedition 1923-1924, (December 1924), pp. 30-31

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a MMA 56 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap