MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred
MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred címere
MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred címere

Ország Magyarország
Személyzet Hivatásos, szerződött és közalkalmazotti állomány
Méret Ezred
Diszlokáció Székesfehérvár

A Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred a Magyar Honvédség egyedüli híradó és vezetésbiztosító közvetlen alakulata.

Rendeltetése és feladatai[szerkesztés]

A Magyar Honvédség és szövetséges haderők magasabb egységeinek kiszolgálása. A katonák kiképzése, továbbképzése. Felkészítésük békés és háborús feladatokra. A technikai eszközök, anyagok, gépjárművek megóvása, karbantartása, hadrafoghatóságának biztosítása. A csapattagozatnál magasabb szintű speciális technikai eszközjavítási és kiszolgálási műveletek, helyszíni technikai kiszolgálások, hibaelhárítások, javítások. A Honvédség híradó, informatikai és információvédelmi támogatása;

Jogelőd szervezetek története[szerkesztés]

MH 43. Nagysándor József Híradó Zászlóalj története[szerkesztés]

1945. március 15-én Debrecenben alakult meg a 6. Hadosztály és ennek kötelékében lett felállítva a hadosztály közvetlen híradószázad, állomáshelye a Pallag-pusztai Mezőgazdasági Iskola volt. 1945. májusában a hadosztály állomáshelye Polgárdi, míg a közvetlen híradószázad állomáshelye Balatonalmádi lett. 1946.május hónapban új helyőrségbe, Szekszárdra került, majd az őszi átszervezéskor, mint önálló híradószázad az 1. Honvéd-gyalogos Hadosztály alárendeltségébe került. A század parancsnoka Bánki Béla százados volt. 1948-ban az 1. Hadosztály közvetlen híradó század átszervezésre került, mint 1. Honvéd Híradó Zászlóalj. Állomáshelye Pécs lett. A zászlóalj parancsnoka Meggyes József százados volt ekkoriban. 1949-es tavaszi átszervezéskor a "Klapka" hadrenddel (1949. március 15.-én) az alakulat teljes egészében gépesítve lett, 101. Honvéd Gépkocsizó Híradóezreddé szerveződött. 1950-ben lett a mozgó híradó központtal ellátva a híradó ezred. 1951-ben ősszel az ezred a MN 43. Önálló Híradóezred hadrendi elnevezést kapta, továbbra is Budapesten állomásozott a Petőfi laktanyában. 1952-ben a 43. önálló, Honvédelmi Minisztérium közvetlen híradóezred ellátásra került az R/10,R/20, R/40, R/50-es típusú rádiókkal. 1953-ban kapta meg az R/30-as rádiókat, 1956-ban a K-80-as távbeszélő központokat. Az 1956-os őszi átszervezéskor a MN 43. Híradóezred, hadsereg közvetlen híradóezred hadrendi beosztást kapott. 1956. november hónapban átszervezték, mint 43. HM közvetlen híradóezred és Vác helyőrségbe helyezték át. 1957-től a híradóezred többször átszervezésre került. 1962. augusztusában diszlokált Székesfehérvárra az 5. Hadsereg kötelékében. A következő években számos szervezeti váltás történt. 1969-ben az ezred állományából a rádió-relé zászlóalj kivált, és Ercsi helyőrségbe diszlokált. A zászlóalj kiváltására önálló rádió-relé századot szerveztek. 1970-ben RH rádiócsoport került felállításra Szentkirályszabadján, valamint egy URH átjátszó állomás Hidegkúton. 1973-ban felállításra került az ellátó század, az 1. zászlóaljból lett létre hozva a rádiózászlóalj, a 2. zászlóaljból pedig a központ vezetékes zászlóalj. 1975-ben felállításra került a Tüzér Híradószázad, Várpalota (Mandulás) helyőrségben. 1982-től folyamatosan jöttek a szervezési változások és a technikai fejlesztések. 1990. március 15-én létre jött a Magyar Honvédség és az 5. Hadsereg átalakult a Szárazföldi Csapatok Parancsnokságává A GAMMA szervezeti változások következtében az egység állománytáblája 1991. augusztus 1-től gyökeresen megváltozott. Az addig önállóan működő MH 5. Önálló Légvédelmi Vezetési Zászlóalj ocsibeintegrálódott az egység szervezetébe. Az 1990-es évek közepéig alakulatok szűntek meg, egybe olvadtak más alakulatokkal. Az 1997-ben az Ercsiben lévő MH 123.Eötvös József Vonalépítő Híradó Ezred felszámolásra került. Állományának egy része beintegrálódott a 43. Híradó Ezredbe.

A Magyar Honvédség haderő csökkentése miatt a híradóezred 2000. október 1-én megszűnt, bázisán új önálló hadrendi elemként az MH 43. Nagysándor József Híradó Zászlóalj alakult meg. A híradó zászlóalj megalakulását követően eredményesen vett részt a különböző hazai és nemzetközi gyakorlatokon. A zászlóalj tiszti, tiszthelyettesi, valamint szerződéses állománya folyamatosan vesz részt az IFOR, SFOR, AFOR, KFOR, UNFICYP, valamint az Iraki katonai béketámogató műveletekben.

MH 5. Alba Regia Vezetésbiztosító Zászlóalj története[szerkesztés]

1961. augusztus 1-én jött létre a MH 5. Alba Regia Vezetésbiztosító Zászlóalj jogelődje az 5. Hadsereg alárendeltségében, mint 5. Hadsereg Komendáns Szolgálat Budapest helyőrségben a "Petőfi Sándor" Laktanyában. 1963. decemberében az alakulat Székesfehérvárra települt át a Münnich Ferenc, mai nevén Alba Regia Laktanyába. 1967-ben az alakulat az 5. Hadsereg Rendészeti Komendáns Zászlóalj megnevezést kapta, 1969-től 5. Hadsereg Rendészeti Komendáns Ezred néven működött tovább. 1989-ben az alakulat megnevezése ismét megváltozott. Felvette a Székesfehérvárra utaló ALBA REGIA nevet. Hivatalos megnevezése MH Alba Regia Önálló Rendészeti és Komendáns Ezred lett. 2000. november 1-től MH 5. Alba Regia Vezetésbiztosító Zászlóalj megnevezéssel működött felszámolásáig.

A két alakulat felszámolásával és egybe olvasztásával létrejött 2004. május 28-án a MH 43. Vezetéstámogató Zászlóalj. Megalakulásának időpontja jogfolytonosság alapján 1949. március 15. Ez annak volt tudható be, hogy a haderőcsökkentés miatt nagyon sok alakulatot számoltak fel, és nem volt szükség olyan sok harcbiztosító alakulatra sem. A Magyar Honvédség területvédelemről áttért a missziós feladatok elvégzésére.

2007. január 1-től az alakulat neve ismét megváltozott MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredre.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]