Mödlingi Mozdonygyár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mödlingi Mozdonygyár
é. sz. 48° 04′ 55″, k. h. 16° 17′ 57″Koordináták: é. sz. 48° 04′ 55″, k. h. 16° 17′ 57″
Térképfelvételi lap 1872-ből, melyen a Kocsigyár (Wagenfabrik) fel van tüntetve.

A Mödlingi Mozdonygyár egy igen rövid múltú iparág, a mozdonygyártás osztrák-magyar üzeme volt az Alsó-Ausztriai Mödlingben. 1873-ban alapították, de a bekövetkező világgazdasági válság miatt csak két évvel később került sor mozdonyok gyártására.

A mozdonygyár a vagonokon kívül más gépeket is készített. A régi térképek a Mödlinger Wildbach (Mödling patak) egyik vízimalmát nevezik a gyár helyének, gyakrabban, mint mozdony és vagongyár vagy csak vagongyár.

Mindössze 40 mozdony épült, amelyek közül egyik sem maradt fenn. A használaton kívüli üzemben később Alfred Frankel - John Kerrn nagyapjának nagybátyja – cipőgyárat létesített. A helyszín pontosan az, ahol ma a kerületi hivatal áll.

A gyárépítéssel egyidőben egy munkástelep is létesült 30 lakóházzal. Ez a település, amelyet a későbbiekben mint: "kolónia" vagy a későbbi cipőgyár után mint egy suszterházak említenek még ma is megvannak és 1979-ben védelem alá kerültek.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mödlinger Lokomotivfabrik című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. - Az eredeti szócikk forrásai az eredeti szócikknél találhatóak meg.

Irodalom[szerkesztés]

  • H.R. Figlhuber: Die Mödlinger Lokomotivfabrik 1873-1875, Lokomotivbau in Mödling.