Mérleghinta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Francisco de Goya 1792-es mérleghintáról készült festménye
Összekapcsolt játszótéri libikóka készlet

A mérleghinta (más néven libikóka vagy lipityóka) egy hosszú, keskeny deszka, amelyet egyetlen forgáspont támaszt meg, és leggyakrabban a két vége közötti felezőpontban található; ahogy az egyik vége felfelé megy, a másik lefelé megy. Ezek leggyakrabban parkokban és iskolai játszótereken találhatók.

Fajtái[szerkesztés]

A legelterjedtebb mérleghinta játszótéri kialakítása egy középen kiegyensúlyozott deszkát tartalmaz. Mindkét végén egy személy ül, és felváltva nyomja a lábát a talajhoz, hogy felemelje oldalát a levegőbe. A játszótéri mérleghinták általában fogantyúval rendelkeznek, amelyet a lovasok megfoghatnak, miközben egymással szemben ülnek. A mérleghinta kialakításának egyik problémája, hogy ha egy gyermek megengedi magának, hogy ugrás után hirtelen a földet érje, vagy alul kilép a mérleghintából, a másik gyermek leeshet és megsérülhet. Emiatt a mérleghintákat gyakran puha felület, például hab, faforgács vagy homok fölé szerelik.

Egy mérleghinta a játszótéren

A mérleghintákat úgy is gyártják, hogy úgy nézzenek ki, mint más dolgok, például repülőgépek, helikopterek[1] és állatok.

A mérleghintákat és a gyerekek játékra való vágyát néha a mechanikai folyamatok segítésére használják. Például a kolumbiai Gaviotas közösségben egy gyermekmérleghintát egy vízszivattyúhoz csatlakoztattak.[2][3]

Népszerűsége[szerkesztés]

A 2000-es évek elején biztonsági aggályokra hivatkozva mérleghintákat távolítottak el számos játszótérről az Egyesült Államokban.[4] Néhányan azonban megkérdőjelezik, hogy valóban el kellett-e távolítani a mérleghintákat, jelezve, hogy a mérleghinták által nyújtott szórakozás meghaladhatja a használatuk biztonsági kockázatát.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Teeter Totter vs Seesaw – Is There a Difference? - Gardening Latest (amerikai angol nyelven). gardeninglatest.com, 2022. július 22. (Hozzáférés: 2022. augusztus 12.)
  2. Gaviotas. Social Design Notes, 2003. augusztus 9.
  3. Engineering. [2012. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. excerpting Weisman, Alan. Gaviotas: A Village to Reinvent the World. White River Junction, Vermont: Chelsea Green Publishing (1998) 
  4. Otterman. „The Downward Slide of the Seesaw”, The New York Times, 2016. december 11. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.) (amerikai angol nyelvű) 
  5. Tierney. „Can a Playground Be Too Safe?”, The New York Times, 2011. július 18. (Hozzáférés: 2020. augusztus 29.) (amerikai angol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Seesaw című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.