Második nagyszebeni ütközet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Második nagyszebeni ütközet
Konfliktus1848–49-es szabadságharc,
tavaszi hadjárat
Időpont1849. március 11.
HelyszínNagyszeben
Eredménymagyar győzelem
Szemben álló felek
Magyar HonvédségHasburg Birodalom
Parancsnokok
Bem JózsefPuchner Antal Szaniszló
Szemben álló erők
5000 fő12 000 fő
Veszteségek
jelentéktelen1000 - 2000 fő

A második nagyszebeni ütközet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik erdélyi csatája volt, 1849. március 11-én, Nagyszeben közelében.

Előzmények[szerkesztés]

Erdélyben a győzelmek és a vereségek csaknem hetente váltogatták egymást, mióta a lengyel származású Bem József lett az erdélyi magyar haderő főparancsnoka. Még decemberben felszabadította Észak-Erdélyt, helyreállította a kapcsolatot a Székelyfölddel, Urban ezredest kiszorította Bukovinába, és újonctoborzást kezdett a visszafoglalt területeken.

Az ütközet lefolyása[szerkesztés]

Bem József seregével március 10-én kapott hírt a császári hadak közeledéséről. A parancsnok egy Nagyszebenhez közel eső rétet választott hadszíntérül. Eközben a Puchner Antal Szaniszló vezette császári és orosz erők körbefogták őket északkeleti irányból. Bem József seregei március 11-én délelőtt megindították rohamukat az őket gyűrűbe záró császári és orosz csapatok ellen, melyek magukra húzva, apró darabonként akarták felmorzsolni a honvédséget. Bem József parancsára azonban a magyar huszárok egy tömbben maradtak, nem estek szét. Végül másfél órás küzdelem után a rohamtól meggyengült dragonyossereg összeomlott. Az áttörő magyar honvédok kettévágva a császári erőket, tovább nyomultak Nagyszeben felé. A város egyetlen elszánt roham után elesett, a császári csapatok pedig visszavonultak.

Következmények[szerkesztés]

Miután Nagyszeben magyar kézre került, Bem Józsefet előléptették altábornaggyá. Március 25-re az orosz és császári csapatok kihátráltak Erdélyből.

Források[szerkesztés]

  • Bem, Józef. In Bona Gábor: Tábornokok és törzstisztek az 1848/49. évi szabadságharcban.