Mária gyermekével és Szent Pállal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mária gyermekével és Szent Pállal
Tiziano Vecellio Virgin Mary with Child and St. Paul.jpg
MűvészTiziano Vecellio (1510 körül)
Típus olajfestmény
Műfaj szakrális művészet
Magasság110 cm
Szélesség95 cm
Múzeum Szépművészeti Múzeum
Gyűjtemény Szépművészeti Múzeum
A Wikimédia Commons tartalmaz Mária gyermekével és Szent Pállal témájú médiaállományokat.

A Mária gyermekével és Szent Pállal Tiziano egyik festménye, mely 1510 körül keletkezhetett.

A festmény hosszú éveken keresztül ismeretlen olasz mester műveként egy pécsi családnál volt, majd 2005-ben, a Nagyházi Galéria aukcióján bukkant fel. Tátrai Vilmos, a Szépművészeti Múzeum történésze gyanította, hogy Tiziano egyik, eddig ismeretlen alkotásáról lehet szó. Hamarosan több vizsgálat is igazolta a kép eredetét. Azóta a festményt Olaszországban is kiállították. A 2005-ös árverésen 140 millió forintért kelt el, ma 4 milliárd forintra becsülik az értékét. A festményt – amely művészi értékét tekintve a legjelentősebb az elmúlt több mint fél évszázadban hazánkban előkerült képek között – vidéken elsőként Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában mutatták be a nagyközönségnek.

A mű a XVII-XVIII. században a modenai hercegi gyűjteményhez tartozott. Több Tiziano által készített képen szerepel Madonna a gyermekkel. Harmadik szereplőként sok alkotása esetében Magdolna látható, itt azonban a harmadik személy Szent Pál, a kard és a könyv utalnak rá. Szembetűnő, hogy Szent Pál a képen katonaruhában, még Saulként szerepel. A képen látható alakokat Tiziano feltehetően valós személyekről mintázta. Madonnát és a gyermeket nagy valószínűséggel saját családjáról, Szent Pált pedig a festmény megrendelőjéről.

2015. júliusában a Magyar Nemzeti Bank 4,5 milliárd forintért az Értéktár program keretében megvásárolta a képet.

Vizsgálatok során megállapították, hogy a kép egy sűrű szövésű, ám igen vékony vászonra készült, jó minőségű, drága festékekkel. Az alsóbb rétegek tanulmányozása során kiderült, hogy számos javítás, belefestés található a képen, valamint az, hogy ahogy Tiziano más képet is, ezt is többször abbahagyta, és később újrakezdte.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Így bizonyították a 4,5 milliárdért vásárolt festmény eredetiségét. hirado.hu, 2015. július 21. [2015. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 21.)

Források[szerkesztés]