Máktea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A máktea a száraz kicsépelt kerti mák gubójának forrázatából készül, régies neve a mákony.[1] Morfin és egyéb izokinolinos alkaloid tartalma körülbelül megegyezik az ópiuméval.

Az ókorban[szerkesztés]

A mákteát már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is fogyasztották, Kínában pedig körülbelül négyezer éve isznak ilyen teát, és szívnak ópiumot.

Előállítása, hatása[szerkesztés]

Vízben főzik az apróra tört máktokot, és forrás után szűrik. A morfin vízben való oldhatóságát háztartási nátrium-hidrogén-karbonáttal segítik. Az így készült mákteát gyógyszerekkel kombinálva fogyasztják.

2002-ig Noxiron (Doriden) tablettával kombinálták, majd e tabletta megszűnése után Tardyl tablettával[halott link] kombinálták. A Tardyl 2007-ben végleg megszűnt.[2] A kombináció oka nemcsak a nyugtató hatásának élvezete, hanem hogy a hatóanyaga, a glutetimid a CYP2D6 enzimre serkentőként hat, ezért a máktea kodeintartalmát sokkal nagyobb rekreációs értékű morfinná alakítja a szervezet, az alapállapotnál sokkal nagyobb százalékban.

Napjainkban különböző barbiturátokkal és egyéb nyugtatókkal kombinálják. Elvonási tünetei súlyosabbak a morfinénál, mivel a mákban lévő összes izokinolinos vegyületet tartalmazza.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]