Luigi Manini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luigi Manini
Született1848. március 8.[1][2]
Crema
Elhunyt1936. június 29. (88 évesen)
Brescia
Állampolgársága
Foglalkozásaépítész
IskoláiBrera Akadémia
A Wikimédia Commons tartalmaz Luigi Manini témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Luigi Manini (Crema, 1848. március 8.Brescia, 1936. június 29.) olasz építész.

Manini polgati mesteriskolába járt Ferdiando Cassina professzor keze alatt Milánóban és Bresciában. A brerai (milánói) Képzőművészeti Akadémián is tanult, majd 1874-ben asszisztensként dolgozott a neves díszlettervezőnél, Carlo Ferrarionál, a La Scala színpadi professzoránál.

1879-ben Portugáliába költözött, ahol a Real Teatro de São Carlos munkatársa volt.

1936-ban Bresciában halt meg.

Történet[szerkesztés]

Luigi Pietro Manini, Fagagna grófja, a rejtélyes, titokzatos, misztikus, nehezen érthető főműve, a lisszaboni „kísértetkastély”: Quinta da Regaleira létrehozója.

Az elvarázsolt kastély létrehozásának megbízója a dúsgazdag tulajdonos António Augusto Carvalho Monteiro volt. Pénz nem számított.

Az olasz designer, építész és festőművész Manini 1879-ben érkezett Lisszabonba.

A park sokszor cserélt a park gazdát, végül a tulajdonosa António Augusto Carvalho Monteirón brazíliai báró lett. A sokszoros milliomos báró ide vonult vissza. Megbízására Luigi Manini, a neves olasz építész és díszlettervező itt valósította meg az elképesztő tervet. 1904-1910. között folytak a munkálatok, és így jött létre a csodálatos, eklektikus és felfoghatatlan épületegyüttes.

Az excentrikusan díszített palota és titokzatos kertjei, földalatti járatai, szökőkutakjai, barlangjai és szoborai alíg bejáthatók, mert minden út a titokzaros szimbólumokban vezet. Nem tudni, hogy a szabadkőművesek, a rózsakeresztesek, az alkímia, a templomos lovagok, vagy az infernó (alvilág) közelében járunk-e éppen?

A parkban van egy kiterjedt rejtélyes barlangrendszer, ami átkelést biztosít földalatti termekhez, a kápolnához, a vízeséshez és a tóhoz, továbbá a torony alatti Léda-barlanghoz. A kútba 27 lépcsőfok vezet, és lépcsőfokok úgy vannak kialakítva, hogy a Tarot misztikáját idézzék fel.

A palota építészeti értelemben román, gótikus, reneszánsz jellegzetességekeket egyaránt mutat, sőt, szándékosan megmutat.

Művei[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Manini, Luigi, Luigi Manini
  2. Artists of the World Online (német és angol nyelven). K. G. Saur Verlag, 2009