Lugosi Dániel Ali

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lugosi Dániel Ali
SzületettÓzd, 1999. február 14.
ÁllampolgárságaMagyar
Foglalkozásaklarinétművész
IskoláiUniversität für Musik und darstellende Kunst Wien

Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium

Rácz Aladár Zeneiskola
KitüntetéseiBenkó Sándor Díj (2018)

SablonWikidataSegítség

Lugosi Dániel Ali (Ózd, 1999. február 14. –) Benkó-díjas klarinétművész, a Virtuózok első évadának abszolút győztese.

Élete[szerkesztés]

1999. február 14-én született Ózdon. Szülei pedagógusok, édesanyja zongoratanár. A zenével való kapcsolata elég korán kezdődött. Szinte beleszületett, mivel édesanyján kívül három nagyobb testvére is komolyzenei tanulmányokat folytatott. 10 évesen kezdett el klarinétozni.

Zenei fejlődését nagyban segítették: Horváth Sándor a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola tanára, valamint Horn András, Klenyán Csaba és Szepesi János művésztanárok.

Az első komolyabb megmérettetést a 2011 májusában megrendezett Pest megyei Klarinétverseny jelentette számára, ahol első helyezést ért el. A tanév végén elnyerte a „Rácz Aladár Zeneiskola kiváló növendéke” címet, valamint kiemelt nívódíjban részesült a Rácz Aladár Fesztiválon. Horváth Sándor ösztönző javaslatára jelentkezett és felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola fiatal tehetségek osztályába.

A budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékeként részt vett 2012-ben az I. Dittrich Tibor Országos Kamarazenei Fesztiválon, melyen az „Egyéni Klarinétverseny” fődíjában részesítették.

A 2012-ben megrendezésre kerülő Novi Sad-i V. Anton Eberst Nemzetközi Klarinétversenyen első helyezést ért el. Az országos versenyeken való megmérettetés következő állomását 2013-ban a XII. Országos Zeneiskolai Klarinétversenyen való részvétel jelentette, ahol ismételten első helyezést ért el.

2013-ban a Szabadkán megrendezett „Femus” Nemzetközi Klarinétversenyen ugyancsak első helyezést ért el, valamint a zsűri- és közönség díjat is neki ítélték. 2013-ban felvételt nyert a Bécsi Zeneakadémia kivételes tehetségek osztályába ahol prof. Johann Hindler és Christoph Zimper irányítása alatt végezhette zenei tanulmányait.

A 2014-ben Bécsben megrendezett Nemzetközi Zenei Fesztivál győzteseként, abban a megtisztelő jutalomban részesült, hogy részt vehetett a Japánban megtartott 15. Oszakai Zenei Világversenyen, ahol ez év októberében 3. helyezést sikerült elérnie. A 2014 őszén, az MTVA által közvetített Virtuózok című komolyzenei verseny döntőjében a szakmai zsűri neki ítélte korosztálya első díját, valamint a közönségszavazatok alapján elnyerte a Virtuózok fődíját.

2016-ban első helyezett lett különdíjjal a londoni „Grand Virtuoso” versenyen. 2016-ban újra indult a 17. Oszakai Zenei Világversenyen, ahol a korcsoportgyőzelem mellett a verseny legrangosabb díját hozta el a „Grand Pri” díjat valamint 5 különdíjat.

2018-ban Benkó Sándor-díjat kapott.[1] Koncertezett már többek között: Ausztriában: Bécsben, Olaszországban: Milánóban, az USA-ban: Miami (Kravis Center és az Adrienne Arsht Center) West Palm Beach, New York (Lincoln Center), az Egyesült Királyságban: London (Royal Albert Hall), Kanadában: Toronto, Ottawa (Oscar Peterson Hall), Montreal, Japánban: Oszaka, Kiotó, Írországban: Dublin.

2022-ben meghívást kapott Kolumbiába, ahol a Sinfónica de Colombia szólistájaként léphetett fel Bogotában, Medellínben és Cartagenában. Koncertjei mellett mesterkurzusokat tartott a bogotai Universidad Javeriana egyetemen, a medellini Iberacademy egyetemen és a cartagenai Institución Universitaria Bellas Artes y Ciencias de Bolívar egyetemen.

Lugosi Dániel Ali a FonTrade hangszerüzlet által biztosított Buffet Crampon hangszereken játszik.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Versenyeredmények
  • 2011: Pest Megyei klarinétverseny, I. díj
  • 2011: Rácz Aladár fesztivál, I. díj
  • 2012: I. Országos Dittrich Tibor emlékverseny, fődíj
  • 2012: V. Anton Eberst Nemzetközi Klarinétverseny, I. díj 
  • 2013: XII. Országos Klarinétverseny, I. díj
  • 2013: Femus Nemzetközi zenei verseny, I. díj, fődíj, közönségdíj
  • 2014: 15. Oszakai Világverseny, III. díj
  • 2014: Virtuózok tehetségkutató, korcsoportgyőztes
  • 2014: Virtuózok tehetségkutató, Abszolút győztes
  • 2016: Grand Prize Virtuoso, I. díj
  • 2016: 17. Osakai Világverseny, korcsoportdíj, I. díj, fődíj, közönségdíj
  • 2021: Weiner Leó kortárs zenei verseny, I. díj, nagydíj
Díjak
  • 2011: Rácz Aladár Zeneiskola „Év tehetsége” díj
  • 2017: Kerületünk tehetsége díj Budapest, 18. Kerület
  • 2018: Benkó Sándor-díj[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Balogh Tamás és Lugosi Dániel Ali kapta a Benkó-díjat. Fidelio.hu, 2018. február 5. (Hozzáférés: 2022. október 30.)

Források[szerkesztés]