Ugrás a tartalomhoz

Luga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Luga
OrszágokOroszország
Földrajzi adatok
Hossz353 km
Vízgyűjtő terület13 200 km²
é. sz. 58° 45′ 54″, k. h. 30° 50′ 37″
TorkolatLuga-öböl
é. sz. 59° 40′ 38″, k. h. 28° 18′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Luga témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Luga (orosz Луга) folyó Oroszországban, a Novgorodi terület Novgorodi és Batyeckiji járásában és a Leningrádi terület Lugai, Voloszovói, Szlanci és Kingiszeppi járásaiban. A Finn-öbölbe, azon belül is a Luga-öbölbe ömlik.

Decembertől általában április elejéig jég borítja.

Hossza 353 kilométer, vízgyűjtő területe 13 200 négyzetkilométer.[1] Fő mellékfolyója az Oregyezs. A partján fekszik Luga és Kingiszepp városa, valamint Tolmacsovo városi jellegű település. A Luga torkolatánál van az uszty-lugai konténerterminál.

Forrása a Novgorodi terület északi részén egy lápvidéken, Velikij Novgorodtól több tucat kilométerre északnyugatra található. Innen déli irányba folyik, áthalad a Batyeckiji járáson és fokozatosan nyugatra fordul. Egy szakasza a Novgorodi és a Leningrádi területek határa. Északnyugat felé folyik tovább, majd Luga városában északra fordul, jobbról felveszi az Oregyezs vizét és keresztülfolyik Tolmacsovón. Itt megint északnyugat felé tart és eléri a Lugai járást. Szakaszai járáshatárok a Gatcsinai és a Voloszovói, a Szlanci és a Voloszovói, a Kingiszeppi és a Voloszovói között. Kingiszepp városában észak felé kanyarodik, majd északkelet felé.

Vízgyűjtő területén található, a partjaihoz közel a Novgorodi területen a Sum-gora kurgán, illetve a Leningrádi területen a Msinszkoje-mocsár természetvédelmi terület az Oregyezs és a Jascsera folyó medencéjében.

Kingiszepptől lefelé a Luga hajózható, de nincs utasforgalom.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Luga folyó (russian nyelven). State Water Register of Russia. [2014. március 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 4.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Luga River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.