Lucius Aemilius Paulus (Kr. e. 219)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Lucius Aemilius Paulus néven ismert más római politikusok: Lucius Aemilius Paulus

Lucius Aemilius Paulus (vagy Paullus, †Cannae, Kr. e. 216. augusztus 2.) római politikus és hadvezér volt, consul Kr. e. 219-ben, majd 216-ban, a cannaei csata vesztese és áldozata. A legidősebb az azonos néven ismert római politikusok közül.

Első ízben Marcus Livius Salinatorral együtt volt consul. Ugyanebben az évben a második illír háborúban legyőzte Pharoszi Demetrioszt, aki V. Philipposz makedón király udvarába menekült. Rómába visszatérve Paulust sikeréért diadalmenettel jutalmazták. Ezután azonban hadvezértársával együtt megvádolták, hogy tisztességtelenül osztották el a zsákmányt, de felmentették a vádak alól.

A második pun háború idején másodjára is consullá választották, ezúttal Gaius Terentius Varróval együtt. A két consul együttesen vezette a római sereget Hannibál ellen a Cannaei csatában. A csatát annak példájaként szokták emlegetni, hová vezet, ha a hadvezérek nem tudnak együttműködni. Varro Paulus tanácsa ellenére vezette ütközetbe embereit, a csata pedig óriási vereséghez vezetett. Paulus holtan maradt a csatatéren (Varro megmenekült).

Lucius Aemilius Paulus a püdnai csatában győztes Lucius Aemilius Paulus Macedonicus apja volt, illetve az ő lánya volt Aemilia Taria is, a Hannibált végül legyőző Scipio Africanus felesége.