Lucius Aemilius Paulus (Kr. e. 219)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lucius Aemilius Paulus
The Death of Paulus Aemilius at the Battle of Cannae (Yale University Art Gallery scan).jpg
Született i. e. 3. század
Róma
Elhunyt i. e. 216
Cannae
Állampolgársága római
Gyermekei Lucius Aemilius Paulus Macedonicus
Szülei Marco Emilio Paulo
Foglalkozása
Tisztség
  • a Római Köztársaság konzulja
  • római szenátor
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lucius Aemilius Paulus témájú médiaállományokat.

Lucius Aemilius Paulus néven ismert más római politikusok: Lucius Aemilius Paulus

Lucius Aemilius Paulus (vagy Paullus, †Cannae, Kr. e. 216. augusztus 2.) római politikus és hadvezér volt, consul Kr. e. 219-ben, majd 216-ban, a cannaei csata vesztese és áldozata. A legidősebb az azonos néven ismert római politikusok közül.

Első ízben Marcus Livius Salinatorral együtt volt consul. Ugyanebben az évben a második illír háborúban legyőzte Pharoszi Demetrioszt, aki V. Philipposz makedón király udvarába menekült. Rómába visszatérve Paulust sikeréért diadalmenettel jutalmazták. Ezután azonban hadvezértársával együtt megvádolták, hogy tisztességtelenül osztották el a zsákmányt, de felmentették a vádak alól.

A második pun háború idején másodjára is consullá választották, ezúttal Gaius Terentius Varróval együtt. A két consul együttesen vezette a római sereget Hannibál ellen a Cannaei csatában. A csatát annak példájaként szokták emlegetni, hová vezet, ha a hadvezérek nem tudnak együttműködni. Varro Paulus tanácsa ellenére vezette ütközetbe embereit, a csata pedig óriási vereséghez vezetett. Paulus holtan maradt a csatatéren (Varro megmenekült).

Lucius Aemilius Paulus a püdnai csatában győztes Lucius Aemilius Paulus Macedonicus apja volt, illetve az ő lánya volt Aemilia Taria is, a Hannibált végül legyőző Scipio Africanus felesége.