Szent Lucifer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lucifer (püspök) szócikkből átirányítva)
Szent Lucifer
Születése
4. század
Cagliari
Halála
370
Cagliari
Tisztelete
Ünnepnapjamájus 20.
Fő műveiArról, hogy az eretnekekkel nem szabad kiegyezni
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Lucifer témájú médiaállományokat.

Caralisi Szent Lucifer (latinul: Lucifer Calaritanus), (Szardínia, ? – 370) itáliai püspök, egyházi író. Caralis (Cagliari, Itália) püspökeként Alexandriai Szent Atanáz híve az ariánusokkal szemben.

Élete[szerkesztés]

355-ben, a milánói zsinaton megtagadta az Atanázt elítélő határozat aláírását, ezért II. Constantius császár száműzetésre ítélte. 362-ben részt vett az Atanáz által vezetett zsinaton, de nem értett egyet a félariánusokkal való egységgel. Antiochiában püspökké szentelte az óniceai párt vezető presbiterét, Paolinoszt, amivel elmélyítette a szakadást Antiochiában, a pápát és Atanázt mintegy kényszerítette Paolinosz elismerésére.[1]

Őróla nevezték el magukat luciferianusoknak azok, akik a megtért ariánusokat minden egyházi hivatalból ki akarták zárni.[2] Száműzetése alatt írt műveit - melyekben nem minden célzás nélkül szólt az Ószövetség hitehagyó királyairól – megküldte I. Constantinus császárnak. Szülőföldjén, Szardínia szigetén szentként tisztelték.

Írásai elsősorban a nyelvtörténészek számára érdekesek, mert sok vulgáris kifejezést használt, és a Szentírást ólatin fordítása szerint idézte.

XCV. rész. LUCIFER, Caralis (= Cagliari) püspöke, Pancratiusszal és Hilariusszal, a római egyház klerikusaival együtt őt küldötte Liberius püspök Constantiushoz követül a hit érdekében, amikor is ő nem akarta Athanasziosz neve alatt a niceai zsinat hitét elvetni. Palesztinai útja során bámulatos határozottsággal, és a halálra is elszánt lelkülettel könyvet írt Constantius császár ellen, és ezt el is küldte neki, hogy elolvassa. Nem sokkal később, Julianus alatt visszatért Caralisba; Valentinianus uralkodása alatt halt meg.
Hieronymus presbiter: A kiváló férfiakról (ford. Ladocsai Gáspár)[3]

Művei[szerkesztés]

  • Arról, hogy az eretnekekkel nem szabad kiegyezni
  • A hitehagyó királyokról
  • Szent Atanázról
  • Arról, hogy nem szabad irgalmazni azoknak, akik Isten ellen vétkeznek
  • Arról, hogy Isten Fiáért meg kell halni

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Katolikus lexikon
  2. Mimi (A Pallas nagy lexikona)
  3. Vanyó László (szerk.): Apostoli atyák [1] Archiválva 2016. június 15-i dátummal a Wayback Machine-ben, 43. o.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]