Losoncz Márk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Losoncz Márk
Született 1987. augusztus 27. (36 éves)
Temerin
Foglalkozása filozófus
SablonWikidataSegítség

Losoncz Márk (Újvidék, 1987. augusztus 27.–) vajdasági magyar filozófus. Édesapja Losoncz Alpár filozófus, édesanyja Faragó Kornélia irodalmár.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Filozófiai tanulmányokat folytatott az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán és a párizsi École des hautes études en sciences sociales-ban (EHESS). Kutató a Belgrádi Egyetem Filozófiai és Társadalomelméleti Intézetében (IFDT). Tagja volt az újvidéki Gerusija csoportnak, alapító tagja a budapesti Filozófiai Kollégiumnak, a Filozófiai és Társadalomelméleti Intézet újvidéki regionális központjának koordinátora.[1] Fő kutatási területei a jelenkori metafizika és elmefilozófia, az idő problémája a bergsoni és husserli filozófiában, emellett politikafilozófiával és eszmetörténettel is foglalkozik. A munkái szerbhorvát, magyar, francia, angol, német és szlovén nyelven jelentek meg.

"Amikor a messiási kor eljöttét jelző sófár megszólal, a változásnak szemmel láthatónak kell lennie. A jeruzsálemi rabbinak, amint a sófárt meghallva kitekint ablakából a piactérre, meg kell győződnie arról, hogy a világ megújult. Ha másként van, csalódottan tér vissza a munkájához. A szellemi észlelés és az érzéki észlelés közötti rangbeli különbségnek meg kell változnia. A kritikai gondolkodás bírálja a theoreint mint elvont látást, a napnyugati gondolkodásnak ezt az évezredes ideálját, és azt kívánja, hogy a világ láthatóan más legyen.” (Vakító gépezetek)

Főbb művei[szerkesztés]

 • Vakító gépezetek. Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2013.
 • Engaging Foucault (ed. with I. Cvejić, A. Zaharijević). IFDT, Belgrade, 2015.
 • Thinking Beyond Capitalism (ed. with I. Krtolica, A. Matković). IFDT, Belgrade, 2016.
 • Ki vagy te, vajdasági magyar? Írások az identitásról és annak hiányáról (szerk.). Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2017.
 • Holokaust i filozofija (prir. sa P. Krstićem). IFDT, Beograd, 2018.
 • Vreme, svest i kompleksnost. Temporalnost u Bergsonovoj i Huserlovoj filozofiji. Institut za filozofiju i društvenu teoriju / Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, Beograd / Novi Sad, 2018.
 • Slepilo i kapital. Karpos, Beograd, 2018.
 • A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése (1989-1999). (Társszerkesztő Rácz Krisztina). L'Harmattan Könyvkiadó Kft., Budapest, 2018.
 • A valóság visszatérése. Spekulatív realizmusok és újrealizmusok a kortárs filozófiában. (Társszerzők: Horváth Márk, Lovász Ádám). Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2019.
 • A jugoszláviai magyarok eszme- és politikatörténete (1945-1989). (Társszerkesztő Rácz Krisztina). L'Harmattan Könyvkiadó Kft., Budapest, 2019.
 • Elköteleződés és kritika. (Társszerkesztő: Jelena Vasiljević – Adriana Zaharijević). IFDT – Forum, Belgrád – Újvidék, 2020.
 • Összefüggő viszonyok, teremtő kapcsolatok. Forum Könyvkiadó, Újvidék, 2022.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Ma, Vajdaság: Regionális tudományos központ létesült Újvidéken :: Vajdaság Ma. Vajdaság MA - Délvidéki hírportál. (Hozzáférés: 2017. március 26.)

Források[szerkesztés]