Ugrás a tartalomhoz

Lonesome Crow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Scorpions
Lonesome Crow
nagylemez
Megjelent1972. február 29.[1]
Felvételek1971. október, Star Studios, Hamburg, Nyugat-Németország
StílusHard rock, pszichedelikus rock
Nyelvangol
Hossz40:37
KiadóBrain Records
ProducerConny Plank
Scorpions-kronológia
Lonesome Crow
(1972)
Fly to the Rainbow
(1974)
SablonWikidataSegítség

A Lonesome Crow a német Scorpions együttes debütáló nagylemeze, amely 1972. február 29-én jelent meg. Ez az egyetlen olyan Scorpions album, amelyen a Lothar Heimberg (basszusgitár) és Wolfgang Dziony (dob) felállású ritmusszekció játéka hallható, valamint az egyetlen olyan stúdiólemezük amelynek megírásában Michael Schenker teljes jogú tagként és zeneszerzőként vett részt. Az album később több újrakiadást is kapott, más címekkel és az eredetitől eltérő dalsorrendekkel is napvilágot látott.

Háttér[szerkesztés]

Az együttest 1965-ben Rudolf Schenker alapította, mire azonban kialakult a lemezt rögzítő felállás, eltelt pár év. Így Klaus Meine énekes csak 1969-ben csatlakozott az együtteshez. Először 1970-ben vonultak stúdióba a CCA Records kérésére, akiknek két olyan dalt rögzítettek (Action és I'm Goin' Mad) melyeket a debütáló albumra később újra felvettek. Az eredeti felvételek a Das Kalte Paradies című drogellenes filmhez készültek[2] kislemezként azonban nem jelentek meg, habár voltak ilyen tervek. Ezt követően egy tehetségkutató versenyen vettek részt, amit meg is nyertek, így a jutalmuk egy lemezszerződés lett az újonnan alakult Brain Records égisze alatt.

Ez a kiadó elsősorban krautrock előadókkal foglalkozott, a Scorpions azonban szándékosan egy hard rock orientáltabb stílus felé indult el, habár az előbbi irányzat hatásai sem tűntek el nyomtalanul. A kiadó producernek Conny Plank nevét ajánlotta, aki krautrock és experimentális zenei területeken szerzett magának hírnevet. Klaus Meine elmondása szerint a producer ugyan látott fantáziát az együttesben, de amikor az énekes azzal állt elő, hogy majd Angliában fognak fellépni, csak elnézően mosolygott.




















Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scorpions albumok
  2. Weber, Barry: [AllMusic Scorpions]. AllMusic,. (Hozzáférés: 2008. május 13.)