Liu Jang (űrhajós)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Liu Jang
Született1978. október 6. (45 éves)
Csengcsou
Állampolgárságakínai
Foglalkozása
TisztségeNational People's Congress deputy
Iskolái
  • A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének Repülőegyeteme
  • Csinghua Egyetem
Kitüntetései
  • Spaceflight Exploit Medal (2012. október)
  • Spaceflight Exploit Medal (2023. március 3.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Liu Jang témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Liu Jang (hagyományos kínai: 劉洋; egyszerűsített kínai: 刘洋; pinjin: Liú Yáng) (Kína, Csengcsou, 1978. október 6. –) kínai vadászpilóta, az első kínai űrhajósnő.

Életpálya[szerkesztés]

A katonai főiskola elvégzését követően 1997-től a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg őrnagya, vadászpilóta, helyettes századparancsnok. 1680 órát repült különböző vadászgépekkel. 21 női társa közül választották ki. 2010 májusában választották ki űrhajósjelöltnek. Férjezett, egy gyermek édesanyja.

Űrrepülés[szerkesztés]

2012. június 16-án az északnyugat-kínai Csiucsüan Űrközpontból a Sencsou-program keretében indították a Sencsou–9-et, az első háromszemélyes űrhajót, Kína negyedik emberes űrrepülését. Az űrprogram 13 napig tart. Az űrhajósok: Csing Haj-peng parancsnok, Liu Jang űrhajósnő, és Liu Vang kutatóűrhajós. Az űrhajó 2012. június 16-án először hajtott végre összekapcsolódást a Tienkung–1 űrállomással.

Szakmai program[szerkesztés]

A tíznaposra tervezett program feladatai: a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF) zászlajának a becsomagolása lesz, amely tavaly szeptember óta a Tienkung–1 fedélzetén kering. (Ugyanez a zászló korábban repült az egyik űrsiklón, járt a Nemzetközi Űrállomáson és egy Szojuz űrhajón is.) Tudományos programként bábokat vittek a fedélzetre. Be kell lakniuk a Földön megtervezett eszközöket, ki kell próbálniuk a fekhelyeket és az edzőgépeket, illetve az űrhajóból át kell rakodniuk a szükséges eszközöket. Az űrmodulban nagy felbontású kamerákat helyeznek el, amelyek segítségével a földi központ folyamatosan figyelheti az űrhajósok minden tevékenységét.

Tartalék pilótája[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Liu Yang. spacefacts.de. (Hozzáférés: 2012. június 23.)
  • Liu Yang. nol.hu. (Hozzáférés: 2012. június 23.)
  • Liu Yang. origo.hu. (Hozzáférés: 2012. június 23.)