Lisi-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lisi-tó
(ლისის ტბა)
A Lisi-tó 2007-ben
A Lisi-tó 2007-ben
Ország(ok)Grúzia
Vízgyűjtő terület16 km2
Típusmesterséges tó
Elsődleges lefolyásokKura
Hosszúság0,8 km
Szélesség0,55 km
Felszíni terület0,47 km2
Átlagos mélység2,6 m
Legnagyobb mélység4 m
Víztérfogat0,00122 km3
Tszf. magasság624 m
Elhelyezkedése
Lisi-tó (Grúzia)
Lisi-tó
Lisi-tó
Pozíció Grúzia térképén
é. sz. 41° 44′ 39″, k. h. 44° 44′ 05″Koordináták: é. sz. 41° 44′ 39″, k. h. 44° 44′ 05″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Lisi-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lisi-tó (grúzul: ლისის ტბა) egy kis méretű tó a grúz főváros, Tbiliszi közelében. A Kura folyó völgyéhez tartozik, ahol egy nagyobb, több célú fejlesztési projekt keretében hozták létre.

Leírása[szerkesztés]

Élővilága[szerkesztés]

A tó körüli táj sziklás és száraz, cserjés vegetációval és sztyeppekkel borított. A tó és a környező terület élőhelyként szolgál számos egzotikus és védett madárfaj számára. A különféle madarak mellett a környék számos más állat számára kínál menedéket, például teknősök, rókák és mezei nyulak is élnek itt, emellett ismert a szomszédos domboldalon élő kígyók nagy méretű populációja.

Turisztikai hasznosítása[szerkesztés]

A főváros viszonylagos közelsége miatt a tó népszerű kirándulóhely, emiatt tervek születtek a Zöld Lisi Város nevű vegyes felhasználású tóparti ingatlanfejlesztésről. A legnagyobb grúziai pénzintézet, a TBC Bank elnöke, Mamuka Khazaradze állt a projekt mögött, míg a terveket az Andropogon építészeti cég készítette el.[1] A kivitelezés első szakaszának épületeit 2011-ben adták át.[2]

A terület beépítésének jelenlegi tervei 2007-ből származnak, amikor egy Mamuka Khazaradze vezette csoport túllicitálta az izraeli befektetők egy csoportját azáltal, hogy 182 millió USD-t kínáltak a 354 hektáros földterületért.[3] A kormánnyal kötött megállapodás feltételei szerint a grúz csoport 30 millió USD-t költ a közüzemi fejlesztésekre és egy olyan rendszerre, amely a tó számára a nélkülözhetetlen friss vizet biztosítja. A Khazaradze-féle csoport az üzlet feltételeire támaszkodott, és megkérdőjelezhető körülmények között 55 millió dollárért vette meg a földet közvetlenül a várostól; ez 127 millió USD megtakarítást jelentett az eredeti izraeli csoport elleni licitálás során nyújtott ajánlathoz képest. A helyi természetvédelmi rendelkezéseket teljesen figyelmen kívül hagyták, és a jelenlegi fejlesztési szempontokból az egyetlen fontos az, hogy minél több lakást tudjanak a területen felépíteni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tim Burford: Georgia. 2011. ISBN 978-1-84162-357-3 Hozzáférés: 2020. május 15.  
  2. ZVI_0734, 2011. július 1. (Hozzáférés: 2020. május 15.)
  3. Monitori), Tskriala Shermadini (Studio: Land Grab Penalties Forgiven (angol nyelven). www.occrp.org. (Hozzáférés: 2020. május 15.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lisi Lake című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.