Lipthay Sándor (ügyvéd)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lipthay Sándor
Született 1793. augusztus 15.
Ipolyszécsényke
Elhunyt 1870. november 7. (77 évesen)
Pest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása jogász
Iskolái Eötvös Loránd Tudományegyetem

Lubellei és kisfaludi Lipthay Sándor István János László (Ipolyszécsényke, 1793. augusztus 15.Pest, 1870. november 7.) bölcseleti és jogi doktor, császári és királyi udvari tanácsos és ügyvéd.[1]

Élete[szerkesztés]

A nemesi származású lubellei és kisfaludi Lipthay család sarja. Lipthay Sándor (1767-1828), Hont vármegye alispánja, királyi tanácsos, királyi tanácsos, és tésai Foglár Anna fia. Egyetemi jogi tanulmányait elvégezve, ügyvéd és a konzervativ párt egyik fővezére volt Pesten. A Nemzeti Ujság című politikai lap, mely a Hazai s Külföldi Tudósításokból alakult át, 1845. január 2-től az ő vezetése alatt jelent meg (szerkesztette Illucz Oláh János) 1848. április 28-ig, amikor a laptól megvált és maglódi birtokára vonult, ahol a gazdászatnak és tudományoknak élt. A Gyűlde nevű konzervatív politikai klub alapítója és vezetője volt.

Munkája[szerkesztés]

  • Az ellenzék sérelmei. A részek visszakapcsolása, a horvát ügy és a honti sérelem érdekében. Pest, 1847. (A Nemzeti Ujságban 1846. márciustól 1847. áprilisig megjelent cikkei némi módosításokkal és rövidítésekkel: Deák Ferencz és a zalai körlevél, Erdély és a kapcsolt részek.)

Házassága és gyermekei[szerkesztés]

Felesége lindenavi Pellikán Vilma volt.[2] Házasságukból született:

  • Lipthay Lajos királyi kamarás
  • Lipthay Alexandrine
  • Lipthay Pál
  • Lipthay Apollonia

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • F.-Győri Nagy Iván, Lubellei és kisfaludi Lipthay-család nemzedékrende és oklevelei. Pest, 1858.