Les Éditions de Minuit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Les Éditions de Minuit
Típus
Alapítva1941
SzékhelyPárizs
Alapító
Iparág
Formapublic limited company with a board of directors (n.o.s.)
A Les Éditions de Minuit weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Les Éditions de Minuit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Les Éditions de Minuit egy 1941-ben alapított párizsi székhelyű francia kiadó, melynek legismertebb írói a francia „új regény” (Nouveau roman) szerzői közül kerültek ki.

Története[szerkesztés]

1941-ben, Párizs német megszállása alatt alapította Jean Bruller (francia író és illusztrátor, 1902-1991; írói álnevén Vercors) és Pierre de Lescure (francia író, 1891-1963), hogy a francia Ellenállás brosúráit kinyomtassa. A város 1944. augusztus 25-i felszabadításáig a kiadó földalatti kiadóként működött, mivel a német megszállók cenzúrázták a médiát és a kiadói tevékenységeket.

Első kötetük Vercors elbeszéléseit tartalmazta A tenger csendje (Le silence de la mer) címmel, amely ma is a francia Ellenállás alapműve.

1944-ben egyedülálló módon kiadóként nyerték el a rangos Femina-díjat.

1948-ban lett a kiadó vezetője Jérôme Lindon, aki 2001-ben bekövetkezett haláláig irányította a kiadót. Kiadásukban jelent meg a Minuit folyóirat.

Az 1950-es években a kiadó mind sikeresebb lett. Elsőként adták ki Samuel Beckett több regényét, aki abban az időben már Franciaországban élt. További ismert szerzők műveit is kiadták, melyek sorából kiemelkednek az „új regény” (nouveau roman) írói, köztük Alain Robbe-Grillet, Claude Simon, Marguerite Duras és Robert Pinget.[m 1] 1958-ban jelentették meg Henri Alleg Vallatás (La Question) című művét, mely a francia hadsereg által alkalmazott kínzásokat mutatta be az algériai háborúban (1954-1962) és amelyet betiltottak.

A kiadó két szerzője kapott irodalmi Nobel-díjat: Samuel Beckett (1969) és Claude Simon (1985).

A Les Éditions de Minuit köteteinek borítója alig változott az első mű kiadása óta. Mindössze egy kék színű keretet kapott a borító és rákerült a kiadó szimbóluma: egy csillag és egy kis "m" betű.

A kiadó ismertebb szerzői[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A Nouveau roman volt a leghíresebb irodalmi iskola, melynek a kiadó a műveit megjelentette.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Éditions de Minuit című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Les Éditions de Minuit című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]