lernu!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
lernu!
Lernu.net emblemo.jpg
A lernu.net emblémája
A lernu.net emblémája
Kereskedelmi? Nem
Oldal típusa webhely
Alapítás 2002. december[1]
Alapító E@I
Szolgáltató E@I
Alexa érték 174 075 (2017. november 30.)
URL [lernu.net lernu.net]

A lernu! egy ingyenes, szabad hozzáférésű többnyelvű honlap, melynek célja az eszperantó nyelv tanulásához és terjesztéséhez való segítségnyújtás. Többféle tanfolyamot, tankönyvet, nyelvtani áttekintést, gyakorlatokat, nyelvi játékokat kínál a tanulni vágyóknak, eszperantó nyelvű szövegeket és médiát tartalmaz, valamint közösségi oldalként funkcionál. Az RSS-hírcsatornája az eszperantó világ főbb eseményeiről tájékoztat.

Története[szerkesztés]

A honlap ötlete az Esperanto@Interreto (E@I) szervezet stockholmi, 2000. áprilisi szemináriumán született. Az ötletből Upszalában, a második E@I-szeminárium alatt lett konkrét terv. 2002 júliusában a projektet az Esperantic Studies Foundation alapítvány támogatta, így a honlapgyűjtemény már ezen év augusztusában elkészült. 2002 decemberében vált elérhetővé nyilvánosan az interneten, azóta E@I, valamint önkéntes segítők gondozzák.

Működése[szerkesztés]

A lernu!-gyűjteménynek többször jelent meg CD-kiadása. A 20042006-os alatt olyan tartalmakat is kiadott az E@I (többek közt zenéket, programokat és eszperantó-tanfolyamokat), amelyek eredetileg nem találhatóak meg a webhelyen. A legújabb változat jelenleg csak a világhálón érhető el, CD-n vagy DVD-n mindig csak késéssel jelenik meg.

A lernu! jelenleg kb. húsz nyelven áll rendelkezésre; a tanulók anyanyelvükön levelezhetnek nyelvi segítőikkel tanfolyamok kapcsán, vagy akár e nélkül is.

A lernu! további szolgáltatásokat és eszközöket is kínál: szótárak, a nyelvtan áttekintése, hangosan felolvasott elbeszélések képekkel, az eszperantó bemutatására, üzenetközvetítők, könyvtár könyvekkel, zene és filmek. 2006 közepéig a laptárnak több, mint 75 ezer látogatója volt, ez a szám biztosan növekszik. Minden hónapban több, mint ezer új felhasználó regisztrál. A legtöbb látogató Európából, Délkelet-Ázsiából és Amerikából jön. A látogatók több mint fele kezdő. Jelenleg a lernu! a legnagyobb és legnépszerűbb eszperantó-tanfolyamokat nyújtó hely a világhálón.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A lernu! bemutatása. [2010. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 30.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]