E@I

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
E@I

Alapítva1999
SzékhelySimony
Nyelvekeszperantó

Az E@I weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz E@I témájú médiaállományokat.

Az E@I (kiejtése: e–cse–i) egy civilszervezet hivatalos elnevezése (rövidítve az oktatás (Edukado) az Interneten és az Eszperantó az Interneten szavakból). Politikailag semleges, civil ifjúsági szervezet, amely olyan projekteket hajt végre, amelyek segítik az eszperantó beszélőket együttműködni az interneten világszerte, tájékoztatni az eszperantóról és tanulási lehetőségeiről. Az E@I-t 1999-ben tervezték, és egy munkacsoportban hozták létre egy hasonló nevű szemináriumon 2000-ben, 2003-ban a TEJO része lett, és 2005-ben Szlovákiában jogi személyiséggel rendelkező szervezetként jegyezték be. Az E @ I három fő tevékenységi területe: weboldalak létrehozása, szemináriumok szervezése az eszperantó és az Internet együttes használatáról való tájékoztatás, annak érdekében, hogy világszerte könnyen és gyorsan kommunikálhassanak egymással az eszperantisták. Az E@I tagja az Európai Ifjúsági Alapítvány-nak, és az Európai Bizottság többnyelvűségért felelős polgári platformjának. Az E@I projektjeit pénzügyileg elsősorban az Esperantic Studies Foundation, az Európai Unio Fiatalok programja, az egész életen át tartó tanulás európai programjának ügynöksége az EACEA, valamint más szervezetek és magánszemélyek támogatják. A legismertebb projektjük a lernu!.

Története[szerkesztés]

  • Korai időszak (1999-2000)[1]
  • Játékos időszak (2001-2002)[2]
  • Labora periodo (2002-2004)[3]
  • Szervezeti időszak (2005-2007)[4]
  • Szakmai időszak (2008-tól napjainkig)[5]

Név[szerkesztés]

Az E@I névben szereplő "E" betű azt jelzi, hogy a szervezet oktatási (Edukado) tevékenységet folytat. Tágabb összefüggésben más szavakat is képvisel: hatékonyság, eszperantó, evolúció, Európa. Az E@I névben szereplő "I" betű azt jelzi, hogy a szervezet részt vesz a médiában, például Internet. Tágabb összefüggésben más szavakat is képvisel: Interkultúra, Információ, Ötlet, Inspiráció. A "@" jel e két koncepció szinergetikus kapcsolatát jelzi, amely szükséges a könnyű és gyors nemzetközi kommunikáció eléréséhez.

A rövidítés gyakran használt szabad fordításai: "Edukado @ Interreto" vagy "Esperanto @ Interreto", de az E és I betűk több jelentései miatt a szervezet 2005-ös megalakulása óta hivatalosan csak a név rövidített formáját használják "E@I".

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hokan Lundberg: La seminaro. www.ikso.net (eszperantóul) (2000) (Hozzáférés: 2021. május 16.) arch „La seminario Esperanto@Interreto-2000 shajne plachis al chiuj partoprenantoj!”
  2. Esperanto@Interreto: E@I-aktiveco. www.ikso.net (eszperantóul) (2002) arch „Sonas interese, ĉu ne?! Ni jam antaŭĝojas la novan jaron kaj ties inspiran laboron, esperas ke vi faras same”
  3. Regularo de Esperanto@Interreto - E@I. ikso.net (eszperantóul) „Per aprobo de ĉi tiu regularo, Esperanto@Interreto (E@I) establiĝas kiel internacia neregistara neprofitcela Esperanto-organizo.”
  4. La temo - "Rete Informadi". www.ikso.net (eszperantóul) (Hozzáférés: 2021. május 16.) arch „Informadi rekte per la reto (krei ttt-paĝarojn, restpoŝtmesaĝojn ktp al ne-esperantista publiko)”
  5. Chuck Smith: Esperanto Language Blog. blogs.transparent.com (angolul) (2013. május 12.) (Hozzáférés: 2021. május 16.) „Greetings from Budapest! This weekend I attended the Polyglot Conference here. There were people in attendance from all over the world, giving lectures on such varied topics as Learning endangered languages through music to How conflict management works in bilingual situations.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az E@I című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]