Lepkés-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lepkés-barlang
Hossz5,4 m
Mélység3,1 m
Magasság0 m
Függőleges kiterjedés3,1 m
Tengerszint feletti magasság? m
Ország Magyarország
Település Nagygörbő
Földrajzi táj Bakony
Típus atektonikus
Barlangkataszteri szám 4430-16

A Lepkés-barlang bazaltban kialakult barlang.

Elhelyezkedés[szerkesztés]

Nagygörbő határában, a Kovácsi-hegy Bazaltutcájában található. Nagygörbőről dél felé indul a 2 kilométeres portalanított üzemi út egy kőbányához, mely érintési pontunk, parkírozó helyünk lehet a barlang felkeresése során. A bánya üzemi épületeitől jobbra, nyugat felé a meddőhányó aljánál elhaladva érünk be a Bazaltutcába. A bányától mintegy 400 méterre a Bazaltutca két egymással párhuzamos nyílt repedésrendszerré válik. A felső, délkeleti, kisebb, úgynevezett mellékutcában találjuk a Lepkés-barlangot az utca alját képező, szürke bazaltból álló kőtörmelékből dél felé néző nyílással. A FIR feldolgozását Szentes György készítette el.

Leírás[szerkesztés]

A trapézformájú bejáratának a szélessége 50 centiméter és a magassága 60 centiméter. A bejáratot követő kis küszöb után a barlang egy 180 centiméteres aknában folytatódik. Az akna aljából egy szűk átbújó vezet az alsó fülkébe. Ez a fülke 3 méter hosszú, 1–1,5 méter széles, a magassága pedig 120 centiméterről fokozatosan csökken. Falait mindenütt nagy, szögletes, szürke bazalt tuskók alkotják. Az akna alja kisebb-nagyobb kőtörmelékből áll. Az alsó fülke alját pedig többnyire morzsalékos, földes kitöltés alkotja. A barlang függőleges kiterjedése 3,1 méter, a vízszintes kiterjedése 3,5 méter és a hossza 5,4 méter. A bejárásához lámpára szükség van.

A barlang genetikailag a vulkáni kőzetekben másodlagos úton létrejövő üregek csoportjába tartozik, ezen belül pedig atektonikus keletkezésű barlangnak tekintjük. A Bazaltutcával egy időben keletkezett, amikor a hegy bazaltrétegének pereme elvesztette alátámasztását és kibillenve lesuvadt. E mozgás széthúzódó repedéseket hozott létre. Egy ilyen, a Bazalt(mellék)-utca aljában levő széthúzódott repedés alkotja a Lepkés-barlangot, melynek fő kiterjedési iránya megegyezik a Bazaltutca irányával. Az élővilágából megfigyelhetők a névadó vörös csipkésbagoly lepkék (Scoliopteryx libatrix), az iszapszúnyogok (Limonia nubeculosa) és a korongcsigák (Aegopis verticillus). Az alsó fülke 3 négyzetméternyi morzsalékos kitöltése ásatásra megfelelő helynek látszik.

Helyi jelentőségű kisebb barlang, melynek a faunisztikai és a paleontológiai kutatása biztatónak látszik.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]