Le Faucon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A sólyom
(Le Faucon)
opera
Eredeti nyelv francia
Zene Dmitrij Sztyepanovics Bortnyanszkij
Librettó Franz-Hermann Lafermière
Főbb bemutatók 1786. október 11.

A Le Faucon (magyarul: A sólyom, ukránul: Сокіл) az ukrán Dmitrij Sztyepanovics Bortnyanszkij zeneszerző 1786-ban írt operája, melynek eredeti francia szövegkönyvét Franz-Hermann Lafermièred írta. A premierre 1786. október 11-én Gatcsinában került sor.

Az operában jelen van a vokális és a szokványos párbeszéd is. A története megegyezik Boccaccio Dekameronjának 5. és 9. történetével. Ugyanezt dolgozza fel M. Sedena Sólyom című műve is, amihez a librettót Monsini készítette el.

A szövegkönyv ukrán fordítását 1990-ben készítették el.

Összefoglalás[szerkesztés]

1. felvonás. Federigo egy nemesember, aki beleszeretett Lady Elvirűba. Majdnem teljes vagyonát ráköltötte, hogy felkeltse a nő érdeklődését, de nem járt sikerrel. Így hű szolgálójával, az Elviránál dolgozó Marinába szerelmes Pedreillóval hazatér a farmjára. Úgy tűnik, otthon semmi más nem érdekli, mint kedvenc madara, a sólyma.

Elvira egy gazdag özvegy, akinek minden figyelmét leköti fia egészsége, és nem foglalkozik a szerelemmel. A felvonás azzal a komikus jelenettel zárul, mikor két doktor is Marinát akarja meggyógyítani Elvira beteg fia helyett.

2. felvonás Federigót otthon Pedrillo és nővére lánya, Jeanette Gregoire szórakoztatja. Ennek ellenére nem múlik a szomorúsága. Elvira és Marina hirtelen megjelennek a színen, és Federigo vacsorával kínálja őket.

III. felvonás Miközben Jeanette Gregoire énekel, urak érkeznek a házhoz. Végül kiderül Elvira látogatásának valódi oka. El akarta kérni Federigo sólymát, hogy felvidíthassa vele a fiát. Federigo azonban bevallja, hogy a madarat meg kellett főznie ebédre. Nem volt már más étele. A szerencsétlen madár sorsa mély benyomást gyakorolt Elvirára, és végül így szeretett bele Federigóba. Egy szerelmes duettet kezdenek énekelni, amihez a szolgáik is csatlakoznak a végén.

Referenciák[szerkesztés]

Az angol Wikiforrásban további forrásszövegek találhatók Le Faucon témában.
  • Корній Л. Історія української музики, част. 2: 2 пол. XVIII ст. — Київ — Харків — Нью Йорк 1996, 1998, 2001.
  • Доброхотов Б., Д. С. Бортнянский. — М. — Лен., 1950