Laurindo Pitta (hadihajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laurindo Pitta
HajótípusVontatóhajó
ÜzemeltetőBrazil Haditengerészet
Pályafutása
ÉpítőVickers Shipbuilding and Engineering
Szolgálatba állítás1910
SorsaMa múzeumhajó
Általános jellemzők
Vízkiszorítás514 tonna
Hossz39 méter
Szélesség8 méter
Sebesség11 csomó (20 km/h)
A Wikimédia Commons tartalmaz Laurindo Pitta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Laurindo Pitta a Brazil Haditengerészet mélytengeri vontatóhajója volt, részt vett az első világháborúban. Ma múzeumhajó.

Története[szerkesztés]

A Laurindo Pitta Múzeumhajó Rio de Janeiroban.

A Laurindo Pittát Nagy-Britanniában építették 1910-ben, Brazília megrendelésére. Típusa szerint mélytengeri vontatóhajó.

A vontatóhajó ahhoz a flottához tartozott, amit Brazília első világháborúba való belépése után küldött az európai hadszíntérre. A Pitta az újonnan felállított Hadműveleti Tengerészeti Különítménynek (Portugálul:Divisão Naval em Operações de Guerra, röviden DNOG) tagja lett. A Pittán kívül további hét hajó tartozott a flottához, Pedro Max Fernando Frontin admirális vezetése alatt. Mára a Brazil Expedíciós Hadsereg a harcokban részt vett hajói közül egyedül a Laurindo Pitta maradt épségben.

A Haditengerészethez tartozott a világháború után is, vontatóhajóként működött az 1990-es évekig a Rio de Janeiró-i tengerészeti bázison. 1997-ben az állam felújította és átalakította múzeumhajóvá. Ülőhelyeket építettek bele és állandó kiállítás mutatja be a hajón a brazil hajók első világháborús szereplésének történetét.

A hajó a Guanabara-öbölben, egy sétány mellett horgonyoz és a látogatókat viszi turnusokban közel másfél órás vízi kirándulásokra .

Források[szerkesztés]