Laurent Naouri

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Laurent Naouri
Laurent Naouri.jpg
Született 1964. május 23. (56 éves)[1]
Párizs
Állampolgársága francia
Házastársa Natalie Dessay
Gyermekei két gyermek
SzüleiAldo Naouri
Foglalkozása
  • énekes
  • operaénekes
  • előadóművész
Iskolái
  • École Centrale de Lyon
  • Guildhall School of Music and Drama
Kitüntetései Francia Köztársaság Becsületrendje
Zenei pályafutása
Műfajok opera
Aktív évek 1992–
Hangszer énekhang
Hang basszbariton

Laurent Naouri, Chevalier L.H. (Párizs, 1964.május 23. –) francia operaénekes (basszbariton).

Élete[szerkesztés]

Kezdetben az École Centrale de Lyon növendéke volt. 1986-ban döntötte el, hogy operaénekes lesz, ezért a londoni Guildhall School of Music and Drama opera szakán tanult tovább.

1992-ben debütált Franciaországban. Előadásaiban megjelent Darius Milhaud Christophe Colomb (Christopher Columbus) címmel, a Compiègne-i császári színház megnyitására készült. Gyorsan fejlődő karrierje igen változatos repertoárból állt, a Monteverdi-tól a kortárs zeneszerzőkig, mint Maurizio Benini, William Christie, René Jacobs, Marc Minkowski és Kent Nagano mindent meglehetett találni.

Naouri debütált az Opéra Garnier-ben a Théée szerepében a Rameau Hippolyte et Aricie-ban, majd Anyegin az Opéra de Nancy-ban, az Opéra Bastille-ban Massenet Manonjának Des Grieux grófjaként és Figaro szerepében a Figaro. A szerepek széles választéka követte, köztük a barokk korszak számos részét, beleértve a Rameau Platée-t és a Les Indes galantes-t és a Handel Alcináját.

2006-ban debütált a Covent Gardenben a Carmen Escamillójaként; az Egyesült Államokban a Santa Fe Opera-ban, ugyanabban a szerepben szerepelt a 2006-os Carmen-ben. Szintén a Santa Fe-i Operaházban a Falstaff szerepét tervezi Verdi azonos nevű operájában, 2008 júniusában és júliusában, és Georges Germont a 2009-es La Traviataban, a feleségével, mint Valéry Violettával.

Felesége Natalie Dessay koloratúrszoprán, két gyermekük született.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

https://www.parismatch.com/People/Musique/Natalie-Dessay-et-Laurent-Naouri-ont-trouve-leur-voie-De-l-opera-au-theatre-855199

Források[szerkesztés]

  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap