Labdarúgás-szimuláló jelölőnyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

A labdarúgás-szimuláló jelölőnyelv (Footballer and Football Simulation Markup Language; röviden: FerSML)[1][2] XML-nyelv, mellyel úgy tudjuk leírni, jellemezni a labdarúgók és a vezetőedzők tudását, viselkedését, hogy ezzel a leírással labdarúgó-mérkőzések sokaságát lehet szimulálni. Az együtt fejlődő jelölőnyelv és szimulációs szoftver alkotja a labdarúgás-szimulációs (FerSML) platformot. A FerSML platform célja tudományos: a leíró nyelvet és a szimulációt közösen úgy fejleszteni, hogy a számítógépen szimulált mérkőzések olyan jellemzőket mutassanak, amiket a valódiak is, ha megmérjük azokat. Tehát például egy szimulált világbajnokságon ugyanolyan legyen az összes lőtt gólok számának véletlentől való függése (eloszlása), mint amilyen az a valódiakon.

Elosztott szurkolói avatár-adatbázis[szerkesztés]

Természetesen a fejlesztéshez szükség van adatokra, ennek az „adatéhségnek” a csillapítására lehet egy alternatíva a szurkolói avatárok alkalmazása. Ezen a területen folyik most a labdarúgást szeretők és értők körében a közösségépítés.

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  1. http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2010/JCSCS_Nr_1_integral.pdf, Bátfai, N. (2010): Footballer and Football Simulation Markup Language and related Simulation Software Development, Journal of Computer Science and Control Systems, 3: 1. 13-18.
  2. http://www.hiradastechnika.hu/data/upload/file/2010/2010_05_06/HT2010_5_6.pdf, Bátfai N. (2010): Bevezető számítások a labdarúgás szimulációs jelölőnyelv kialakításához, Híradástechnika, LXV: 5-6, 16-20.