La Tremblaye-i csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
La Tremblaye-i csata
Louis Marie de Lescure megsebesülése a csata alatt.
Louis Marie de Lescure megsebesülése a csata alatt.

Konfliktus Francia forradalom, A vendée-i háború
Időpont 1793. október 15.
Helyszín Cholet mellett, Franciaország
Eredmény republikánus győzelem
Szemben álló felek
Flag of France.svg Francia Köztársaság Vendée-i felkelők
Parancsnokok
Jean-Baptiste Kléber
François Séverin Marceau-Desgraviers
Jean Léchelle
Maurice d'Elbée
Louis Marie de Lescure
Charles de Bonchamps
Michel de Beaupuy
Szemben álló erők
15 000 katona 25 000
Veszteségek
ismeretlen 1200 - 1500 halott
Térkép
La Tremblaye-i csata (Franciaország)
La Tremblaye-i csata
La Tremblaye-i csata
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 00′ 52″, ny. h. 0° 54′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 00′ 52″, ny. h. 0° 54′ 05″


A la tremblaye-i csata a vendée-i háború egyik összecsapása volt 1793. október 15.-én a royalista felkelők és a köztársaságpárti csapatok között, mely a felkelők vereségével végződött.

Előzmények[szerkesztés]

Az 1793 márciusában kitört felkelés leverésére küldött republikánus hadsereg több mint félévi heves harcok után folytatta előrenyomulását a lázadó tartományban. Habár október 12-én a felkelők győzelmet arattak Noirmutier-nél, nem voltak képesek megakadályozni azt, hogy a republikánus hadsereg két nap alatt bevegye Clisson-t, Tiffauges-t és Torfou-t. A republikánus előrenyomulás miatt a Katolikus és Királyi Hadsereg Cholet-ig vonult vissza, itt várták be az ellenséges sereget.

A csata[szerkesztés]

AZ összecsapásra Cholet-től délnyugatra a La Tremblaye kastély mellett került sor. A csata gyors lefolyású volt. A royalista hadsereg Lescure vezette szárnya meglepetésszerű támadást intézett a többnapi gyaloglástól elcsigázott republikánus hadsereg ellen. A republikánusok azonban François Séverin Marceau-Desgraviers vezetésével sikeresen ellenálltak a támadóknak, annál is inkább mert Michel de Beaupuy royalista parancsnok későn érkezett meg katonáival a csatatérre. A harcoknak végül az vetett véget, hogy Lescure-t egy golyó fejen találta és súlyosan megsebesítette. Ez az esemény pánikot keltett katonái körében, akik azt hitték parancsnokuk elesett, így pánikszerűen visszavonultak Cholet-be.

A csatát követően a royalisták Cholet-ben sáncolták el magukat, melyet a republikánusok ostrom alá vettek. A vendée-i felkelők végül - súlyos veszteségeik és munícióhiány miatt - kénytelenek voltak kivonulni a városból, visszavonulásba kezdve Vendée tartomány belső területei irányába. A cholet-i győzelmet követően a republikánusok megkezdték a Virée de Galerne néven elhíresült hadműveletüket, mely a tartomány teljes elfoglalásával és elpusztításával végződött.

Források[szerkesztés]

  • Jean Tabeur, Paris contre la Province, les guerres de l'Ouest, éditions Economica, 2008.
  • Yves Gras, La Guerre de Vendée, éditions Economica, 1994, p.83.