La Soufrière

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
La Soufrière
Magasság1220 m
OrszágSaint Vincent és a Grenadine-szigetek
HegységAntilles
Relatív magasság1234 m
Elhelyezkedése
La Soufrière (Kis-Antillák)
La Soufrière
La Soufrière
Pozíció a Kis-Antillák térképén
é. sz. 13° 20′, ny. h. 61° 11′Koordináták: é. sz. 13° 20′, ny. h. 61° 11′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz La Soufrière témájú médiaállományokat.

A La Soufrière a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, a karibi-térségben található aktív sztratovulkán. Saint Vincent-en ez a legmagasabb pont (aminek a pontos értéke a kitörések miatt kissé bizonytalan). A szigeten ez a legfiatalabb és legészakabbra elhelyezkedő vulkán.[1]

1718 óta öt alkalommal tört ki, legutóbb 2021. április 9-én.

A vulkán és a körülötte elterülő nemzeti park 2012 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.[2]

A kitörések évei[szerkesztés]

Az 1718 óta vezetett feljegyzések szerint az alábbi években tört ki. A kitörés minden esetben nagy energiájú, robbanásszerű volt.

A kitörések évei: 1718, 1812, 1902, 1979 és legutóbb 2021.

William Turner angol tájképfestő festménye az 1812. április 30-i kitörést ábrázolja, amit a Victoria Gallery & Museum őriz.[3][4]

Az 1902. május 6-i kitörésben 1680 ember lelte halálát. 1979 áprilisában a kitörést már sikerült előre jelezni, több ezer ember elhagyta otthonát és nem voltak halálos áldozatok. Hatalmas hamufelhő keletkezett, ami a 160 km-re keletre fekvő Barbados szigetet is elérte.

Az 1902-es kitörés elpusztította a karibi őslakos kultúra utolsó maradványát.

A 2021-es kitörés[szerkesztés]

2020 december végén kisebb vulkánkitörés volt a La Soufrière vulkán kráterében. Ekkor még csupán lassú lávadóm kitüremkedés történt. Ez a folyamat 2021 április elejéig tartott, közben a lávadóm lassan több millió köbméter nagyságúra nőtt. Közben földrengésjelek is észlelhetők voltak, amik a magma belső mozgására utaltak.

Április 7-én a kráterben lévő lávadóm körül egyre erősebb gázkiáramlást észleltek, a lávadóm egyes részei felszakadtak. Egy helyi vulkanológus, Richard Robertson számára egyértelmű volt, hogy egy hatalmas robbanásos kitörés bármikor elindulhat. Április 9-én kiadták a legmagasabb készültségi fokozatot és ennek alapján a miniszterelnök elrendelte a kitelepítést.

A vulkán 2021. április 9-én reggel tört ki, aminek a hamufelhője mintegy 8-10 km magasra emelkedett, és az Atlanti-óceán felé sodródott. Addigra nagyjából 20.000 embert sikerült kimenekíteni a vulkán környezetéből. Már aznap pontosították a vészjelzést azzal, hogy a kitörések napokig vagy akár hetekig is tarthatnak (egy újabb robbanásos kitörés már aznap délután megtörtént). A gázfelhő nagyobb mennyiségben kén-dioxidot és szén-dioxidot tartalmaz. A szürke vulkáni hamu teljesen beterítette a 100 ezer lakosú szigetet.

Saint Lucia, Grenada, Antigua és Barbados mind egyetértettek a menekültek befogadásában.

Elnevezése[szerkesztés]

A soufrière francia szó, ami „kén-kibocsátó”-t jelent. A Karib-térségben több vulkán is visel hasonló nevet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Andrews, Robert George: Science news - Why the volcano erupting in the Caribbean has such a deadly reputation (angol nyelven). National Geographic , 2021. április 9. [2021. április 10-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. The La Soufrière National Park
  3. Draper, Amanda: Fine & Decorative Arts Collections. University of Liverpool , 2019. március 19. „an oil painting by Turner showing a spectacular erupting volcano in the Caribbean that is requested for so many exhibitions around the world it has its own custom-made travel case.”
  4. The Eruption of the Soufrière Mountains in the Island of St Vincent, at Midnight, on the 30th of April, 1812, from a Sketch Taken at the Time by Hugh P. Keane, by Joseph Mallord William Turner (1775–1851). Art UK . (Hozzáférés: 2021. április 11.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a La Soufrière (volcano) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]