La Chaire-à-Calvin menedék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Chaire-à-Calvin menedék
Ország Franciaország
TelepülésMouthiers-sur-Boëme
Elhelyezkedése
La Chaire-à-Calvin menedék (Franciaország)
La Chaire-à-Calvin menedék
La Chaire-à-Calvin menedék
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 45° 33′ 19″, k. h. 0° 06′ 57″Koordináták: é. sz. 45° 33′ 19″, k. h. 0° 06′ 57″
A Wikimédia Commons tartalmaz La Chaire-à-Calvin menedék témájú médiaállományokat.

A La Chaire-à-Calvin kis méretű sziklamenedék egy turoni mészkő sziklafal lábánál Poitou-Charentes régióban, Charente megyében, Angoulême-től kb. 12 km-re délre, Mouthiers-sur-Boëme területén. Monumentális sziklavésetet rejt, amit a régészek a felső paleolitikumra, a magdaléni kultúra középső idejére tesznek (i. e. 15 000–14 000). A sziklamenedék Franciaország építészeti műemlékei közé tartozik. Az Angoumois természeti terület része, amely megkapta a Franciaország kulturális és történelmi városai és tájai címet.

A sziklamenedék kutatása[szerkesztés]

1865-ben fedezte fel Alphonse Trémeau de Rochebrune. Pierre David 1924-ben kezdte kutatni. 1926-ban fedezte fel és tisztította meg a sziklafalba vésett, állatokat (fej nélküli tülkösszarvú, lovak) ábrázoló monumentális frízt. A sziklarepedésekben kovakövet és őskőkorszaki állati csontmaradványokat talált.

A sziklafal tövében felgyülemlett laza törmeléket 1965-ben vizsgálták meg. Szajga, gall (equus caballicus gallicus), nagytestű tülkösszarvú, gímszarvas, rénszarvas, orrszarvú, hód, farkas, róka és a lófélék családjába tartozó, az onagerhez közel álló kihalt fajnak, az equus hydruntinusnak a csontmaradványait gyűjtötték össze.

2007-ben Geneviève Pinçon ókortörténész a fríz három dimenziós képét összehasonlította a Vienne megye északi részén található Roc-aux-Sorciers frízével, és azonosnak találta az állatképeket. A La Chaire-à-Calvin-ben a sziklavéset nem lovakat, hanem nagy testű caprákat, és egy lófejű bölényt ábrázolnak. A kovakő Limousinból, Francia-középhegységből származik.

Források[szerkesztés]

  • La Chaire à Calvin (francia nyelven). patrimoin-de-france.com. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  • Roc-aux-Sorciers (francia nyelven). catalogue-roc-aux-sorciers.fr. (Hozzáférés: 2020. február 23.)

További információk[szerkesztés]