Lünkeusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lünkeusz
HázastársaHüpermnésztra
GyermekeiAbasz
SzüleiArgüphia
Aigüptosz
TisztségeArgosz királya
SablonWikidataSegítség

A görög mitológiában Lünkeusz (ógörögül Λυγκεύς) Aigüptosz ötven fiának egyike. Testvéreihez hasonlóan feleségül vette az egyik danaidát, jelen esetben Hüpermnésztrát. De a nászéjszakáján, amikor elvette a lány szüzességét, az megkíméli őt, és segít neki megszökni, míg a többi fivére elpusztul: feleségeik megölték őket.

Lünkeusz később visszatér Argoszba, és megbosszulja a testvérei meggyilkolását azzal, hogy megöli mindazokat, akik kudarcot vallottak, valamint apjukat, Danaoszt, aki megrendelte ezeket a gyilkosságokat. Argosz királya lett Hüpermnésztra mellett, ahol egyetlen fiuk, Abasz követte őt a trónon.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lyncée (fils d’Égyptos) című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Irodalom[szerkesztés]

  • Konrad Seeliger: Lynkeus 1. In: Wilhelm Heinrich Roscher (Hrsg.): Ausführliches Lexikon der griechischen und römischen Mythologie. Band 2,2, Leipzig 1897, Sp. 2206 f. (Digitalisat)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Danaosz
argoszi király
i. e. 14. század
Következő uralkodó:
Abasz