Lófejmaszk

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lófej maszk szócikkből átirányítva)
Tömegben lófej maszkot viselő férfi.

A lófejmaszk egy latex álarc, amelyet egy Archie McPhee nevű cég készített és forgalmazott eredetileg egy Halloween jelmez tartozékaként. A maszk azóta nagyon népszerűvé vált és internetes mém lett.[1]

Eredete[szerkesztés]

A maszkot 2003 óta egy Archie McPhee nevű cég forgalmazza. Nem lehet pontosan tudni, hogy mikor lett belőle internetes mém, mivel a különböző honlapokon terjedő képeknek köszönhetően hamar ismertté vált világszerte.

2010-ben a Google Street View lefotózott egy lófej maszkot viselő férfit egy nagy-britanniai városban.[2]

2014 júliusában az Amerikai Egyesült Államok elnökét lefotózták, amint kezet fog egy férfival, akin a maszk volt látható. A kép nagyon népszerű lett az internetes felhasználók körében.[1]

Felhasználása[szerkesztés]

Többnyire olyan humoros képek készítésénél viselik, ahol nem akarja felvállalni magát a képen lévő illető, vagy pedig ezáltal szeretné még viccesebbé tenni a szituációt.

Néhány YouTube felhasználó szintén hord lófej maszkot videóiban, leginkább a nézők megnevettetésének céljából. Ilyen például "Sir Sebastian" (a megegyező nevű csatorna szerkesztője),[3] vagy pedig a "The Neigh Kid Horse" nevű csatorna tulajdonosa.[4]

Hatása[szerkesztés]

A lófejmaszk sikerén fellendülve később forgalomba került több különböző, állatfej formájú maszk is, amiket szintén az Archie McPhee nevű cég készít. Létezik pl.: unikornisfej-, galambfej-, mókusfej- és őzfej verzió is.

Források[szerkesztés]

  1. a b Dewey, Caitlin. "A very short history of the very weird horse mask meme". Washington Post. 2014. július 9. (Hozzáférés ideje: 2014. július 10.)
  2. Mystery surrounds 'horse-boy' on Google Street View. BBC Scotland. 2010. június 24. (Hozzáférés ideje: 2013. május 6.)
  3. Sir Sebastian's Candy Corner. YouTube. (Hozzáférés ideje: 2013. augusztus 30.)
  4. "The Neigh-Kid Horse". Facebook. (Hozzáférés ideje: 2015. június 9.)

További információk[szerkesztés]