Láthatatlan kéz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A „láthatatlan kéz” Adam Smith, 18. századi skót közgazdász által létrehozott gazdasági kifejezés, amelyet A nemzetek gazdagsága (1776) című művében vezetett be. Adam Smith szerint a piacot a láthatatlan kéz irányítja oly módon, hogy a kereskedő a saját érdekét szem előtt tartva minél több profitra szeretne szert tenni, ám ennek érdekében minél jobb minőségű terméket kell előállítania, hiszen arra nagyobb a kereslet. Természetesen termékeit minél kisebb áron kell kínálnia a kereslet, és ezzel a profit maximalizálása érdekében. Ezek a gazdasági folyamatok alakítják ki a „természetes árat” és biztosítják a piacon lévő termékek minőségét.

A láthatatlan kéz elve csak a tökéletes verseny feltételei között érvényesül; ha a piacon létezik olyan szereplő, amely a teljes piac elég nagy hányadát ellenőrzi, azaz monopolhelyzetben van, akkor el tudja téríteni a piaci árakat.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Paul A. Samuelson, William D. Nordhaus. Közgazdaságtan I. Alapfogalmak és makroökonómia. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 86-87. o. ISBN 9632226844 (1993)