Kwania-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kwania-tó
Ország(ok) Uganda
Elsődleges forrásokAz Adib-folyó és az Abalang-folyó
Elsődleges lefolyásokFehér-Nílus
Hosszúság66 km
Felszíni terület540 km2
Átlagos mélység4 m
Legnagyobb mélység5,4 m
Tszf. magasság1033 m
TelepülésekApac, Lira
Elhelyezkedése
Kwania-tó (Uganda)
Kwania-tó
Kwania-tó
Pozíció Uganda térképén
é. sz. 1° 43′, k. h. 32° 42′Koordináták: é. sz. 1° 43′, k. h. 32° 42′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kwania-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kwania-tó Ugandában Lira, Apac, Amolatar kerületek és az Északi Régió területén fekszik.[1] A tó a Fehér-Nílus környéki vízrendszer tagja, a Viktória-tó és az Albert-tó között fekszik. A vízzel borított terület jóval kisebb a közeli Kyoga-tónál és a vízjárta mocsarak és a nyílt vízfelületek területe is kisebb annál. A nyílt vízfelszín ebből 3420 négyzetkilométer, míg a mocsaras területek 2180 négyzetkilométert borítanak. Összességében a Kwania-tó környéki vizes élőhelyeknek mindössze 16 százaléka nyílt vízfelület. A tavon nagy mértékű halászat folyt az 1950-es években a nílusi tilápia, a nílusi sügér miatt, valamint a behurcolt idegen halfajok komoly egyedszám-csökkenést okoztak az ötvenes évek közepétől kezdődően. A hatvanas évek végére a tóból kifogott és eladásra került halak 80 százaléka nem az őshonos halfajták közül került ki.[2]

Flóra és fauna[szerkesztés]

A tó mocsaras partvidékét papirusznád borítja. A papirusznád helyenként elválika partvonaltól és úgy nevezett lebegő szigeteket alkot. A vizes élőhelyekre jellemző növényvilág veszi körül a tavat. Füves területek és erdős részek főként a vidék azon részeit borítják, melyek ritkábban kerülnek víz alá.

Az emlősök közül itt él a nagyfogú tömpeujjú-vidra, a mocsári manguszta, a víziló, a foltosnyakú vidra és a szitutunga. A tó környéki krokodilpopulációt csaknem kihalásig vadászták, ezért a tónál mára ritkasággá vált. Hasonlóan ritkává vált a betelepített idegen halfajok térhódítása miatt a nílusi tilápia és a nílusi sügér, valamint az Oreochromis variabilis is, melyek egykor uralták a tó halfaunáját.

Források[szerkesztés]

  1. Administrative Map of Uganda. One World Nations Online. (Hozzáférés: 2013. január 17.)
  2. Information on Fisheries Management in the Republic of Uganda: Lake Kyoga Complex. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2003. [2013. június 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 17.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake Kwania című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.