Lira (Uganda)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lira
Lira belvárosa
Lira belvárosa
Közigazgatás
Ország Uganda
Kerület Lira
Rang város
Népesség
Teljes népesség116 500 fő (2020)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság1800 m
Időzóna UTC+3
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 2° 14′ 56″, k. h. 32° 54′ 00″Koordináták: é. sz. 2° 14′ 56″, k. h. 32° 54′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lira témájú médiaállományokat.

Lira a harmadik legnagyobb város Észak-Ugandában, a Kyoga-tó közelében.[2] A róla elnevezett kerület székhelye. Ez az egyetlen nagyváros a környéken. Lira közigazgatási és kereskedelmi központ. Lira volt a korábban létezett Lango Kerületnek, amely földrajzilag egybeesik a jelenlegi Sub-Lango Régióval.

Története[szerkesztés]

A településnek nincs jelentős történelme. Uganda népek szerint két nagy népcsoportra osztható: délen a bantuk, északon a nilóták vannak többségben. A világ szeme inkább az 1990-es évektől figyeli a várost és környékét. A környéken tanyázott a Joseph Kony által vezetett Lord's Resistance Army (LRA "Úr ellenálló hadserege"), amelynek célja az volt, hogy az ugandai kormányt megdöntse és egy teokratikus államot alapítson, Uganda egyik népcsoportjának, az acholiaiak tradícióinak megfelelően.[3]

A háború azóta csitult, a lázadók már csak kb. 300-an vannak. A lázadó vezetők jelentős része meghalt, a fővezér Joseph Kony pedig Dél-Szudánban kért menedékjogot. Azóta a város lassan elindult a fejlődés útján.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

Lira mintegy 110 kilométernyire fekszik közúton Gulu városától, amely Észak-Uganda legnagyobb városa, a Gulu és Mbale városát összekötő főútvonal mentén.[4] Kampala, az ország fővárosa közúton körülbelül 270 kilométernyire fekszik tőle.[5]

Népessége[szerkesztés]

A 2002-es népszámlálás adatai alapján Lira város lakossága 80 900 fő volt. 2010-ben az Ugandai Statisztikai Hivatal (UBOS) 105 100 fős lakosságot becsült a város népességének. A 2011-es év közepén az UBOS mintegy 108 600 főre becsülte a város lakosságát.[6]

Közlekedés, szállítás[szerkesztés]

Lira vasútállomása az országos vasútvonal-hálózat része. A városban található egy polgári repülőtér, a Lira repülőtér, melyet az Ugandai Polgári Légügyi Hatóság irányít.

Vallás[szerkesztés]

Lira a központja a Lirai Római Katolikus Egyházmegyének, melynek élén Joseph Franzelli püspök áll.

Gazdaság[szerkesztés]

A városban több bankfiók is megtalálható, többek közt a Bank of Africa, a Barclays Bank, a Centenary Bank, a Crane Bank, a Kenya Kereskedelmi Bank, a PostBank Uganda, a Stanbic Bank, a Housing Finance Bank fiókjai.

Források[szerkesztés]

  1. https://www.citypopulation.de/en/uganda/cities/
  2. Administrative Map of Uganda. One World Nations Online. (Hozzáférés: 2013. január 17.)
  3. History of Lira, Uganda. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Road Distance Between Gulu And Lira With Map. Globefeed.com. (Hozzáférés: 2014. június 3.)
  5. Google, .: Location of Lira At Google Maps. Google Maps. (Hozzáférés: 2014. június 3.)
  6. UBOS, .: Estimated Population of Lira In 2002, 2010 And 2011. Uganda Bureau of Statistics (UBOS). [2013. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 3.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lira, Uganda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.