Ugrás a tartalomhoz

Kvinesdal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vest-Agder megye elhelyezkedése Norvégiában.
Kvinesdal elhelyezkedése Vest-Agderben.

Kvinesdal község (norvégül kommune) Norvégia déli Sørlandet földrajzi régiójában, Vest-Agder megyében (fylke). Közigazgatási székhelye Liknes.

Területe 963 km², népessége 5 629 (2008. január 1-jén[1]

Kvinesdal község 1838. január 1-jén jött létre (lásd: formannskapsdistrikt). 1900-ban kivált belőle Feda, 1963-ban azonban visszaolvadt, amikor Fjotland község is ismét Kvinesdal része lett (korábban egyszer, 1841 és 1858 között már Fjotland is volt Kvinesdal része).

Hosszúkás alakú község, amely délen a Skagerrak partjától messze benyúlik a szárazföldbe. A tengernél a községbe nyúlik a Fedafjord. Északra szűk völgyek uralják a tájképet és ezekben helyezkednek el a kis falvak. Knabennél, amely népszerű síelőközpont, elhagyott bányák vannak. Kvinesdal kicsiben egyesíti az ország földrajzi vonásait, ezért emlegetik „Kis-Norvégia” becenéven is.

Neve[szerkesztés]

Nevének óészaki alakja Hvínisdalr. Az összetett szó előtagja a Hvínir fjordnév genitibusa (mai neve Fedafjorden). Az utótag a „völgy” jelentésű dalr. A fjord régi neve a Hvín folyónévből eredt (ma Kvina), amely pedig a „visít, rikolt” jelentésű hvína igéből ered.

1900 és 1917 között a község neve Liknes volt.

Kvinesdal címere.

Címere[szerkesztés]

A község címere 1985-ben született. Két folyó, a Kvina és a Litleåna találkozását jelképezi.

Földrajza[szerkesztés]

Kvinesdal nyugati szomszédai Flekkefjord és Sirdal községek, keleten Åseral és Hægebostad, délen Lyngdal és Farsund. Északon egy kis szakaszon határos az Aust-Agder megyei Byglanddal is.

A Kvina folyó lazacairól híres, a lazachorgászat népszerű a folyónál.

Kvinesdal közepén két völgy találkozik: nyugaton a Kvina völgye, a Vesterdalen, keleten pedig az Austerdalen, amelyen a Litleåna halad keresztül, mielőtt beleömlik a Kvinába.

Lakói[szerkesztés]

Kvinesdal lakóinak mintegy tíz százaléka amerikai. A község minden évben ünnepen emlékezik meg a nagyszámú helyi lakosra, akik az Egyesült államokba vándoroltak ki.

Története[szerkesztés]

Gazdasága[szerkesztés]

Kvinesdal gazdaságában fontos szerepet tölt be a turizmus. A helyi Rafiss Hotell azzal büszkélkedik, hogy vendégül látta Roald Dahlt is.

Fontos helyi munkaadó az oslói székhelyű Tinfos holding.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A norvég statisztikai hivatal adatai Kvinesdalról. [2007. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. október 1.)

Irodalom[szerkesztés]

  • South Norway by Frank Noel Stagg, George Allen & Unwin, Ltd., 1958.
  • Adventure Roads in Norway by Erling Welle-Strand; Nortrabooks, 1996. ISBN 82-90103-71-9

Külső hivatkozások[szerkesztés]