Kuszudama

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Két kuszudama változat

A japán kuszudama (薬玉 – „gyógyszeres gömb” vagy „labda”; Hepburn-átírással: kusudama) a papírból hajtogatott változata a hagyományos dísztárgynak, mely több piramis alakú egység összevarrásával készíthető.

A hajtogatott kuszudama alapja négyzet alakú, papírja négyzet alakú többnyire. Több, akár ragasztható elem összeillesztésével alakul ki a gömbforma.

A kuszudama eredete az ősi japán kultúrából származik: régen tömjént, potpourrit, gyógynövényeket vagy virágokat tettek a besejébe. Maga a szó is ezekből született: a japán kuszuri (gyógyszer) és dama (gömb vagy labda). A kuszudama manapság dekoráció, de ajándékba is szokás adni.

Fontos az origami műfajában is. Viszont ezen technikával nem egyszerre (egy papírból) készítik el a teljes kuszudamát, hanem több kisebb egységből, ezek a végén kerülnek összeillesztésre a moduláris felépítés miatt.

Habár a ragasztott elemes technika tekinthető origaminak, de így már kevésbé hagyományos a modell. Egyesek úgy vélik, a papírt vágni sem szabadott az origamiban, ennek ellentmond pár korai papírmodell (ezer daru avagy senbazaru). Mások szerint a kuszudama részeinek összeillesztése még tiszteletben tartja – sőt, ötletesnek véli – a hagyományos hajtogatás modelljét a kézműves családok körében.

A modern origamimesterek – mint Tomoko Fusze – új kuszudama modelleket készítettek oly módon, hogy az egyes részeket ragasztás és vágás nélkül kapcsolták össze.

Ajánlott könyvek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Origami című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.