Kuszr Amra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kuszr Amra
Világörökség
Kuszr Amra
Kuszr Amra
Adatok
OrszágJordánia
Világörökség-azonosító327
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, III, IV
Felvétel éve1985
Elhelyezkedése
Kuszr Amra (Jordánia)
Kuszr Amra
Kuszr Amra
Pozíció Jordánia térképén
é. sz. 31° 48′, k. h. 36° 35′Koordináták: é. sz. 31° 48′, k. h. 36° 35′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kuszr Amra témájú médiaállományokat.

Kuszr Amra (arabul: قصر عمرة, angolos átírásban: Qasr Amra, Quseir Amra vagy Qusayr Amra) a legismertebb sivatagi kastély. A jelenlegi Jordánia területén, Ammantól kb. 85 km-re keletre a Wadi Butmban helyezkedik el, nem túl távol az ősi karavánutak nyomvonalától. A kastélyt a 8. század elején (valószínűleg 711 és 715 között) az abban az időszakban a régióra növekedő befolyású I. al-Valíd omajjád kalifa építette. A kastély egyike a korai iszlám művészet és építészet legfontosabb példájának.

A fürdő- és vadászkastélyt - mely menedékül szolgált a kalifának vagy hercegének - sportolási és kikapcsolódási célból használták. Az épület belső falain freskók politikai és vadász jeleneteket (emlős állatokat, melyeket a teljes kiirtásig vadásztak a Közel-keleten), továbbá gyümölcsöket, meztelen nőket, csillagászati motívumokat, a zodiákust, építőmesterséget, fürdőjeleneteket ábrázolnak. Quseir Amra freskóit valószínűleg még a II. Jazíd kalifa (720-724) első iszlám emberábrázolást tiltó rendelkezései előtt festették.

A kastély tartalmaz még egy római befolyásra utaló három részes fürdő komplexumot: öltöző helyiséget (apodyterium), langyos fürdőt (tepidarium) és meleg fürdőt (caldarium). Látható még a kút, a ciszterna és a vízvezeték rendszer is.

Jelenleg Quseir Amra rosszabb helyzetben van, mint a többi sivatagi kastély, néhány freskót graffiti csúfít el. A helyreállítási munkálatok már elkezdődtek.

Az osztrák Alois Musil 1898-ban újra felfedezte az elhagyatott épületeket. A kastélyt az UNESCO a kulturális világörökség helyszínének választotta 1985-ben az i), iii), és iv) kritérium alapján.

Alternatív elnevezések[szerkesztés]

A fordítás arab nyelvről túl sok helyesírási lehetőséget ad, ezek között szerepel a Quseir Amra, Qasr Amrah, Qasayr Amra és Qusair Amra, azonban a nyelvileg és tartalmilag helyes fordítás a Quayr Amra melynek jelentése 'Amra kis kastélya'.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Quseir Amra című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Rozvány György: Jordánia Séta a történelemben, Alexandra kiadó, 2004. (ISBN 9633687284)
  • Bradley Mayhew: Jordánia - Bp. 2006. Park K - ISB978963 530 751 7

Külső hivatkozások[szerkesztés]