Kurtapatak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kurtapatak (Valea Scurtă)
Közigazgatás
Ország Románia
Történelmi régióSzékelyföld
Fejlesztési régióKözép-romániai fejlesztési régió
MegyeKovászna
KözségEsztelnek
Rangfalu
KözségközpontEsztelnek
Irányítószám527144
Körzethívószám0267
SIRUTA-kód64764
Népesség
Népesség237 fő (2021. dec. 1.)
Magyar lakosság272 (2011)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság646 m
IdőzónaEET, UTC+2
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 06′ 14″, k. h. 26° 11′ 50″Koordináták: é. sz. 46° 06′ 14″, k. h. 26° 11′ 50″
Kurtapatak weboldala
SablonWikidataSegítség

Kurtapatak (románul Valea Scurtă) falu Romániában Kovászna megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Erdély legkeletibb részében, Kovászna megyében, Kézdivásárhelytől 12 km-re észak-északkeletre található, a Nemere hegylánc lábánál, a volt Háromszék vármegye egyik legrégebbi települése, 600 m tengerszintfölötti magasságban helyezkedik el. Közigazgatásilag a tőle keletre fekvő Esztelnekhez tartozó, kevesebb mint 300 fős, nagy többségben római katolikus település.

Története[szerkesztés]

A falutól 3 km-re északra a Kászon völgyében 13. századi templom volt, amely valószínűleg az egykori Szentjános falu temploma volt, romjai a 19. századvégén még látszottak. Kurtapatak filiában a temetőben Baka Mártonné építtetett kápolnát 1663-ban Szent Péter és Pál tiszteletére. 1910-ben 545 magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Kézdi járásához tartozott.Az 1567-es összeírás alkalmával 7 kapuja volt. 1992-ben 271 lakosából 268 magyar és 3 román volt.

Egyháztörténet[szerkesztés]

Egyházi szempontból a szomszédos Esztelnek filiája. A falunak a mai temetőkertben volt egy régi kápolnája. Baka Mártonné építtette 1663-ban. Romjait még a 19. század derekán látni lehetett. Helyét a Baka család egy emlékkereszttel jelölte meg 1899-ben. A kereszt még ma is áll.

A kurtapataki Szent Péter és Szent Pál-kápolnát 1874-ben Jakab Ferenc építtette. Az oltárkép is e két apostolt ábrázolja. Kisebbik harangját 1774-ben öntötték. A templom előtt egy kőkereszt áll, Rancz András állíttatta 1876-ban.

Látnivalók[szerkesztés]

A falu északi felén egy olyan magaslat emelkedik, melynek Zsidó-vár a neve. Históriáját azonban már elfelejtette az utókor. A település központjában millecentenáriumi kopjafa áll. Itt élt és működött Lengyel Béla ezermester, feltaláló, aki szélerőművet épített, csillagászati távcsövet állított össze. Munkájának ma Dimény Zoltán a méltó folytatója. Még ma is él a kurtapatakiak emlékvilágában, hogy a helybeli Laposkő-bánya kőlapjaival rakták ki a csíksomlyói kegytemplom pádimentumát. A követ Csavar István és Rancz Antal fuvarozták szekérrel Somlyóra. Erről emléktábla tanúskodik a kegytemplomban. Széles e vidéken jó híre van a kurtapataki szilvapálinkának. A szomszédos Bélafalván és Kurtapatakon halad keresztül az a piros kereszttel jelzett turistaút, amely a bélafalvi vasútállomásnál veszi kezdetét és az esztelneki Köz-bércen át a Lassúág völgyébe vezet.

Látnivalók a településen: Ezeréves erdő Lassúági természetvédelmi láp, Szent Péter és Pál tiszteletére szentelt kápolna, Az esztelneki ferences kolostor, középkori vártemplom

Oktatás[szerkesztés]

A csángótelepi iskola

Az iskolát a múlt század első felében az akkori közbirtokosság építtette. Azóta is összevont osztályokban folyik a nevelői-oktatói munka.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

A falu és az iskola hivatalos honlapja: