Kupferberg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kupferberg
Kupferberg címere
Kupferberg címere
Közigazgatás
Ország Németország
TartományBajorország
KerületFelső-Frankföld
JárásKulmbach járás
PolgármesterAlfred Kolenda
Irányítószám95362
Körzethívószám09227
RendszámKU
Népesség
Teljes népesség1058 fő (2022. dec. 31.)[1]
Népsűrűség127,78 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság467 m
Terület8,28 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 08′ 21″, k. h. 11° 34′ 39″Koordináták: é. sz. 50° 08′ 21″, k. h. 11° 34′ 39″
Kupferberg (Bajorország)
Kupferberg
Kupferberg
Pozíció Bajorország térképén
Elhelyezkedése Kulmbach járás térképén
Elhelyezkedése Kulmbach járás térképén
Kupferberg weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kupferberg témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kupferberg egy város Németország Bajorország tartományában, Felső-Frankföld kormányzati kerület kulmbachi járásában, mintegy 9 kilométerre a járási székhelytől, Kulmbachtól; 1000 főt alig meghaladó lakosságszámával Németország egyik legkisebb, városi jogú települése. A településközponthoz négy kisebb településrész tartozik, melyek az alábbiak: Dörnhof, Schallerhof, Schmölz és Unterbirkenhof.

Régi lakóház (ma vendégfogadó) Kupferberg központjában

Története[szerkesztés]

A település már 1326-ban városi jogot kapott Heinrich von Sternberg bambergi püspöktől, a középkorban háromezren is éltek itt. A település határában jó minőségű, mintegy 15%-os réztartalmú rézércet tártak fel, amelynek kitermelésén akkoriban mintegy 1700 ember dolgozott. Az itteni rézérckincs még ma is jelentős, a helyi bányászat múltjának emlékeit ma egy bányászati múzeum őrzi.

A szekularizáció után 1802-ben először a Bajor Királysághoz tartozott, majd a tilsiti béke után, amelyet 1807-ben írtak alá, Franciaországhoz került. A várost az 1810-es párizsi szerződés határozata alapján újra a Bajor Királysághoz csatolták.

Kupferberg településnek magyar kötődései is vannak, 1944 végén ugyanis Pilisszentivánról és más magyar településekről számos német nemzetiségű család költözött Bajorország ezen vidékére, elsősorban Kupferbergbe, Marktleugastba és Ludwigschorgastba. A háború vége után e családok egy része hazatért, de a többségük itt telepedett le.

Bányászmúzeum Kupferbergben

Látnivalók[szerkesztés]

A kisvárosban egy bányászati múzeum és mintegy tucatnyi érdekes építészeti emlék, a település határában pedig több kirándulóhely található. A Kupferberg és Marktleugast között emelkedő, 589 méter magas Peterleinstein a környék egyik legmagasaabb pontja, és számos ritka növény élőhelye. A hegy alapkőzete zöldes színű, erősen bázikus kémhatású, mágneses tulajdonságokat mutató szerpentinit, amelyen csak gyér növényzet él meg.

Források[szerkesztés]

  1. Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022 (német nyelven). Szövetségi Statisztikai Hivatal, 2023. szeptember 21. (Hozzáférés: 2023. október 7.)