Kumarcilar Han

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kumarcilar Han
„Kis fogadó”
A Kumarcilar Han a helyreállítás után (2016)
A Kumarcilar Han a helyreállítás után (2016)
TelepülésÉszak-Nicosia
CímAsmaaltı utca 85., Selimiye kerület
Építési adatok
Építés éve1516. század
Építési stílusoszmán építészet
Hasznosítása
Felhasználási területkaravánszeráj
TulajdonosIdegenforgalmi és Környezetvédelmi Minisztérium
Elhelyezkedése
Kumarcilar Han (Ciprus)
Kumarcilar Han
Kumarcilar Han
Pozíció Ciprus térképén
é. sz. 35° 10′ 38″, k. h. 33° 21′ 46″Koordináták: é. sz. 35° 10′ 38″, k. h. 33° 21′ 46″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kumarcilar Han témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A karavánszeráj a 2008-as állapotban

A Kumarcilar Han egy karavánszeráj Észak-Nicosiában, Észak-Cipruson.[1] A szigeten az oszmán korban készült 18 fogadó egyike.

Leírása[szerkesztés]

Nem ismert, hogy pontosan mikor épült, de a 17. század végére elkészült. Sokkal kisebb és szerényebb, mint a Büyük Han („Nagy fogadó”). A karavánszerájhoz hasonlóan a bejárat egy szabadtéri udvarra vezet, amelyet egy kétszintes, eredetileg 56 szobás épület vesz körül. A felső szinten lévőket az utazók elszállásolására, míg a földszinten lévőket állataik és holmijuk elhelyezésére használták. A későbbi időkben a Kumarcilar Han leromlott állapotba került, az összeomlás veszélye fenyegette. Az épület helyreállítására irányuló erőfeszítések pénzhiány miatt akadályokba ütköztek.[2]

A felújítás után 2018-ban

A felújítás első szakasza 2012. szeptember végén fejeződött be. 2018 januárjára a Kumarcilar Hant teljesen felújították, és kávézóként, étteremként, valamint helyi termékeket árusító kis üzletekként használják. Az épületben megőrizték a velencei időszakból származó kerámiatöredékeket és boltíveket.[3].

Haşmet Muzaffer Gürkan szerint a karavenszeráj ajtaja kétségtelenül egy latin épülethez tartozott. A nevével kapcsolatos hipotézis azt állítja, hogy eredetileg „Kumbaracılar Hanı”-nak hívták, az oszmán hadsereg egy egysége, a „kumbaracılar” után. Különböző időkben, különböző nevekkel rögzítették, 1881-ben egy térképen „Kuchuk Khan”-nak („Kis fogadó”) nevezték, Rupert Gunnis pedig 1936-ban azt írta, hogy „vándorzenészek fogadójá”-nak hívják.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kumarcilar Han című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]