Kumanica-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kumanica-barlang
Hossz1656 m
Függőleges kiterjedés104 m
Ország Bulgária
Település Cserni Oszam
Földrajzi táj Balkán-hegység
Típus karsztbarlang
Elhelyezkedése
Kumanica-barlang (Bulgária)
Kumanica-barlang
Kumanica-barlang
Pozíció Bulgária térképén
é. sz. 42° 44′ 58″, k. h. 24° 41′ 40″Koordináták: é. sz. 42° 44′ 58″, k. h. 24° 41′ 40″

A Kumanica-barlang (bolgárul: Куманица) Bulgáriában található, a Balkán-hegységben, Cserni Oszam község területén. A barlang bejárata a Kumanica-folyó szurdokának folyás szerinti bal oldalán nyílik, egy vízesés közelében. A barlangot 1962-ben kezdték el kutatni. Jelenleg ismert hossza 1656 méter, a szintkülönbség benne 104 méter.

A Kumanica bejárata igazán érdekes. A barlang szája ugyanis a Kumanica-folyó közepes vízszintje felett nyílik egy méterrel. A 2,5 méter széles és kb. 2,5 méter magas bejárat tavasszal, a hóolvadás alatt, illetve az esősebb időszakokban megközelíthetetlen, a Kumanica-folyó szurdokában felduzzadó és erősen örvénylő víz ugyanis elérhetetlenné teszi a barlangot. A barlangban két patak folyik, ezek azután egyesülnek. A kisebbik patak a bejárattól indul és szárazabb időszakokban kiszárad. A nagyobbik, 300-400 l/s-os vízhozamú patak vize, amely egy szifonból tör elő, valószínűleg a barlang feletti területekről származik, illetve vélhetően a Kumanica-folyó felsőbb szakaszán szivárog a kőzetbe. Esős időben a barlang lépcsői, küszöbjei vízesésekké válnak, ilyenkor nehéz közlekedni a rendszerben. A barlang felső szintjét csak részben sikerült feltárni. A barlangászok általába a patak menti fő ágat szokták bejárni. Itt küszöbök, vízsések, nagy termek, tágas folyosók, tavacskák köveik egymást. Szép cseppkőképződmények teszik még látványosabbá a barlangot: függő- és állócseppkövek, cseppkőoszlopok, cseppkőzászlók, mésztufagátak. A barlangi patak egy tóba torkollik, amely szifont képez. A víz a bejárattól számított 4 kilométeres távolságban lép ismét a felszínre, egy karszforrásban, amely a környék ivóvízellátását biztosítja. Éppen ezért a barlang csak korlátozottan kutatható.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Куманица (пещера) című bolgár Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.