Kullancsok (vulkánok)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Tick (A Kullancs) – az elsőként felfedezett beomlott vulkán

A kullancsok[1] lepusztuló vulkáni kúpok a Vénuszon. Külső ívükön omlásokkal és csuszamlásokkal tarkítottak, ezért kerületük szabálytalan, a kúp fala pedig az egyes csuszamlások határai mentén, sugarasan bordázott. A lezúduló törmelék előfordul, hogy a hegy lábánál gyűlik össze, de van, hogy több tíz kilométerre állapodik meg. Egyes esetekben törmeléknek nyoma sincs. A kúp teteje gyakran berogyott. Egy másik elmélet szerint a sugaras bordázottság a lávacsatornák sugaras elrendeződésének tulajdonítható.

Az első ilyen objektumot a Magellan űrszonda észlelte. Az Alfa Régiótól északkeletre elhelyezkedő beomlott vulkán egyike a legnagyobbaknak, ezért már a megfigyelés első hónapjában szemet szúrt a méréseket vizsgáló csapatnak. A sugárirányú bordák egy kullancs lábaira emlékeztettek, így a „hegy” a The Tick (A Kullancs) nevet kapta. A Kullancs teste valójában a vulkán közepén levő tál alakú bemélyedés, amit először kiemelkedésnek nézhettek a kutatók. A hegyet egy évig egyedi objektumnak tartották, mígnem egy segédmunkatárs több hasonlót is beazonosított a radarmérések alapján.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az eredeti angol elnevezésből. A szakirodalom azóta áttért a scalloped margin dome (csipkézett kerületű kúp) használatára.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a scalloped margin dome című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Scalloped margin domes: What are the processes responsible and how do they operate? Lunar and Planetary Inst., Twenty-fourth Lunar and Planetary Science Conference. Part 1: A-F p 215-216 March, 1993; Bulmer, M. H.; Guest, J. E.; Michaels, G.; Saunders, S.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]