Kullancs encephalitis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Kullancs encephalitis vírus
Vírusbesorolás
Csoport: IV ((+)ssRNS)
Család: Flaviviridae
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kullancs encephalitis vírus témájú kategóriát.

A kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő és agyhártyagyulladás kórokozója a Kullancs encephalitis vírus, a Flaviviridae vírus család tagja. Más besorolás szerint az arbovírusok közé tartozik (arthropod-borne, azaz ízeltlábú hordozón keresztül fertőző). A vírus a központi idegrendszert támadja, tehát az agyat (encephalitis), vagy az agyhártyát (meningitis), vagy mindkettőt (meningoencephalitis).

Ixodus ricinus 5x.jpg

Terjedése és tünetei[szerkesztés]

Az Ixodes ricinus (Vöröshasú, vagy közönséges kullancs) vesz részt terjesztésében és a Lyme-kór mellett Magyarországon a legfontosabb ízeltlábú hordozó által terjesztett betegség. Előfordulhat még pasztörizálatlan tej által okozott járvány is. Az elpusztult hordozók tetemén, fertőzött állatok ürülékén keresztül is fertőzhet. Az esetek harmadánál okozhat bénulásos tüneteket, az esetek tíz százalékánál maradandó bénulás lép fel. Halálozási rátája azonban szerencsére nem jelentős (1-2%). Az első tünetek influenza szerűek, azaz láz, végtagfájdalom, majd 1-3 nap tünetmentesség után láz, szédülés, hányás lép fel. A második fázisban a vírus bejut a központi idegrendszerbe és ott okoz gyulladást, ezért járhat későbbi bénulással a betegség. A másodlagos tünetek fellépésekor az orvosok főleg tüneti kezeléssel tudnak segíteni, a komoly szövődmények elkerüléséhez fontos már a kullancs-csípést követően orvoshoz fordulni.

Járványtana[szerkesztés]

Magyarországon a védőoltás 1991-óta bárki számára térítés ellenében hozzáférhető, a veszélyeztetett dolgozók pedig ingyen megkapják a védőoltást. Ennek köszönhetően a fertőzések száma csökken. Feltehetően a globális felmelegedés hozománya azonban a betegség nagyarányú terjedése Európa szerte olyan országokban, ahol nem fordult elő korábban. A magyarországi helyzetképről az OEK honlapján,[1] más országokról a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) honlapján[2] érdemes tájékozódni.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.oek.hu
  2. www.cdc.gov

Források[szerkesztés]