Kristályváros

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kristályváros
SzerzőOrson Scott Card
Eredeti címThe Crystal City
NyelvAmerikai Egyesült Államok
Műfajfantasy, alternatív történelem
SorozatTeremtő Alvin meséi
Előző Fáklya
KövetkezőTeremtő Alvin
Kiadás
KiadóTor Books
Kiadás dátuma2003
Magyar kiadóDelta Vision
Magyar kiadás dátuma2015
FordítóHorváth Norbert
Oldalak számaEgyesült Államok 416
Magyarország 480
ISBN9789633951286
SablonWikidataSegítség

A Kristályváros (angolul: The Crystal City) Orson Scott Card amerikai író alternatív történelem / fantasy regénye. Ez a Card Teremtő Alvin meséi sorozat hatodik könyve, és Alvin Millerről, egy hetedik fiú hetedik fiáról szól .

Cselekvény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Alvin és Arthur egy vendégházban szállnak meg, ahol a vegyes színű gyerekekre Jávorszarvas Apó és Mókus Anyó vigyáz. Az ottlétük alatt, Alvin a fortélya segítségével megtisztítja a helyi kutat a szúnyoglárváktól és a különböző betegségektől. Egy fiatal nő, akit az emberek Halott Marynak hívnak, látja, hogy mit tett, és arra kéri, hogy menjen vele és gyógyítsa a sárgalázban szenvedő édesanyját. Mivel Alvin meggyógyítja, a sárga láz elterjed egész Nueva Barcelonában, megakadályozva a közelgő háborút, amely a rabszolgaság miatt robbant volna ki. Ahogy láz terjed, az emberek Jávorszarvas Apóra és Mókus Anyóra kezdenek gyanakodni, mivel Alvin aki akit csak tudott meggyógyított, a város belsejéből kifelé haladva. Ezután Alvint egy afrikai nő, Nénje, keresi meg, aki azt akarja, hogy segítsen, Nueva Barcelónából, a rabszolgák és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült franciák a kimenekítésében. Alvin vonakodva beleegyezik.

Alvin bátyja, Calvin, Alvin felesége, Margaret utasítására a segítségére siet. Miközben Calvin sűrű ködöt állít fel, Alvin a vérével (egy varázslattal, amelyet a Rézbőrű Prófétától, Tenszkva-Tevától tanult) a ponchartraini-tavon átívelő kristályhidat épít. Arthur segít Alvinnek a híd fenntartásában. Miközben észak felé menekülnek, az út menti ültetvényekről élelmet és ellátást vesznek el, és szabadon engedik az utukba eső rabszolgákat. Alvin elmegy Mizzippy túloldalán tartózkodó Tenszkva-Tevához megy, hogy biztonságos áthaladást kérjen a részbőrűek földjén, hogy megmenekülhessenek az őket üldöző sereg elől. Alvin és Tenszkva-Teva a Mizzippy ketté választja a folyót, hogy a Nueva Barcelona-ból érkező emberek száraz lábbal tudjanak átkelni, eközben a tehetetlen üldöző hadsereg nem tehet mást, csak néz. Calvin Jim Bowie-val és Steve Austinnal, elmegy hogy meghódítsa a mexikákat. Margaret elküldi Bizony Coopert, hogy keresse meg Abe Lincoln-t, és kérjen tőle segítséget abban, hogy mit kezdjenek a szökevényekkel, miután elérik a Zajos Folyó területét.

Alvin rájön, hogy Tenszkva-Teva együttműködik Nénjével, hogy egy vulkánkitörést hozzanak létre az egyre fenyegetővbbé váló mexikák alatt. Alvin elküldi Arthurt, hogy elindítsa a kitörést, és figyelmezteti testvérét, Calvint, aki ezt figyelmen kívül hagyja, viszont sikerül elmenekülnie. Bowie és még néhányan elmennek Arthurral. Az emberek a zöld muzsika segítségével haladnak az indián földeken, ami lehetővé teszi nekik, hogy gyorsabb iramban menjenek. Amikor elérik a Noisy River területét, Abe Lincoln és Bizony Cooper úgy döntenek, hogy új megyét hoznak létre, amelyen saját bírákat tudnak állítani, akik nem fogják kiadni a rabszolgákat a tartóiknak. Itt Alvin elkezdi építeni azt a kristályvárost, amelyet látomásában látott. Rájön, hogy nem kell mindenkinek Teremtő képességekkel rendelkeznie, viszont a maga módján hozzájárulhat az építéshez- fák kivágásával, az alapok ásásával stb. De nincs minden rendben. Calvin és Bowie megérkeznek, és úgy döntenek, hogy maradnak.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Kristályváros; ford. Horváth Norbert; Delta Vision, Bp., 2015 (Teremtő Alvin meséi)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Crystal City című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.