Kriminalpolizei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egy mai Kripo jelvény

A Kriminalpolizei, vagy Kripo (Hallgat Kriminalpolizei) (német: Bűnügyi rendőrség), általános kifejezés a bűnügyi nyomozóügynökségre Németország rendőrségein, Ausztriában, és Svájc egyes – német nyelvterülethez tartozó – kantonjaiban.

Alapítása[szerkesztés]

1799-ben hat rendőrt kijelöltek a Kammergerichtbe (Az igazság feljebbviteli bíróságára), Berlinbe, hogy több, kiemelkedően fontos bűnesetet vizsgáljanak. Engedélyt adtak nekik, hogy civil ruhában, vagy inkognitóban nyomozzanak, ha az szükséges. 1811-ben ők írták a szolgálat szabályait a Berliner Polizeireglementben (Berlini Rendőrségi Szabályzat). 1872-ben már megkülönböztették az egyenruhás egységektől, az utóbbi a Schutzpolizei nevet kapta.

A náci Németországban[szerkesztés]

Miután Hitler 1933 januárjában vezér és kancellár lett, egy programot kezdett el, hogy a náci párt befolyását megszilárdítsa. 1939 szeptemberében létrehozták a Birodalmi Biztonsági Főhivatalt (Reichssicherheitshauptamt), a különféle államellenes ügyek és állambiztonsági ügynökségeket irányító parancsnokságot.

A Kripo javarészt egyszerű, volt detektíveket működtet, miközben az Ordnungspolizei-jal, a rendőrség egyenruhás rendjeivel együttműködik. Általában a komolyabb köztörvényes bűntényekkel, mint például nemi erőszakkal, gyilkossági és gyújtogatási ügyekkel foglalkoztak. Ez idő alatt a Kripo az SShez, a védelmi ezredhez tartozott.

Napjainkban[szerkesztés]

Napjainkban a Német Szövetségi Köztársaság felosztja a rendőrségi felelősséget a szövetségi és államhatóságok közt. Az Államrendőrség vagy Landespolizei foglalkozik a bűntények nagy részével. Ezen belül a Nyomozó hivatalt hívják Kriminalpolizeinek, vagy köznyelven Kriponak. A különféle osztályok államtörvény szerint szervezettek, és végül az államuk Belső Miniszterének jelentenek. Ahogy a legtöbb bűntényt államtörvényként hajtják végre, a Kripo végzi a legtöbb bűnügyi nyomozást Németország területén.

A Kripo detektívei bűntényeket, és incidenseket vizsgálnak, civil ruhában. Bizonyítékokat, tanúkat, és gyanúsítottakat, elkobozzák a helyszínen talált vagyont, nyomozókat küldhetnek ki a közdetektíveknek, vagy olyan területekre, ahol egyedi igazságszolgáltatás van.

A Kripo nyomozói rendszerint kiváló rendőrakadémisták, vagy az első években jól teljesítő járőrözők. Szigorú vizsgálat, és szűrés után, egy kis csoport, kriminológiából műszaki oktatást kapnak, egy rendőrségi főiskolán. Akik elvégezték a kurzust, azok hároméves tanonckodás után válnak igazi nyomozókká. Sokszor közös vizsgálati csoportokat alkotnak a német szövetségi rendőrséggel és a vámhatóságokkal.

Források[szerkesztés]