Kretének klubja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kretének klubja
(The League of Gentlemen)
Műfajvígjátéksorozat

Alkotó
RendezőSteve Bendelack
Főszereplő
  • Mark Gatiss
  • Steve Pemberton
  • Reece Shearsmith
ZeneszerzőJoby Talbot

Ország Egyesült Királyság
Nyelvangol
Évadok4
Epizódok22
Gyártás
ForgalmazóBBC
Sugárzás
Eredeti adóBBC Two
Eredeti sugárzásdecember 20.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kretének klubja (angolul: The League of Gentlemen) brit vígjáték-horror sitcom, amelyet 1999-ben mutattak be a BBC Two-n. A sorozat egy észak-angliai városban, Royston Vaseyben játszódik, és bizarr karakterek életét követi nyomon, akik többségét a sorozat négy írója közül hárman alakítanak – Mark Gatiss, Steve Pemberton és Reece Shearsmith – akik Jeremy Dysonnal, a negyedik íróval együtt 1995-ben megalakították a The League of Gentlemen vígjátékcsapatot.

Története[szerkesztés]

A League of Gentlemen négy tagja közül hárman (Steve Pemberton, Mark Gatiss és Reece Shearsmith) a Bretton Hall Collegeban ismerkedtek meg. Gatiss és Pemberton évfolyamtársak voltak, Shearsmithtel először egy musical készítésén találkoztak. A negyedik tagot – Jeremy Dysont – Gatiss egy közös ismerősükön keresztül ismerte meg.[1] Dyson nem színészkedik, de van néhány kis szerepe a sorozatban.

A színpadi műsor 1994 végén kezdődött, és nem sokkal később a csapat felvette egy 1960-as Jack Hawkins film címét, így lett a nevük The League of Gentlemen. 1997-ben elnyertek egy Perrier-díjat az Edinburgh Festival Fringe-n, majd ugyanebben az évben debütált a BBC Radio 4-on az On the Town with the League of Gentlemen rádiósorozatjuk. A sorozat a kitalált Spent városban játszódik, hat epizódból áll.

1999-ben a műsor átkerült a BBC Two-ra, és gyorsan kultikus követőkre tett szert. Átkeresztelték a várost Royston Vaseyre – Roy Chubby Brown humorista igazi nevére, aki a második évadban meg is jelenik a sorozatban, mint Royston Vasey polgármestere. A sorozatnak három évadja készült, az első 1999-ben, a második 2000-ben, a harmadik pedig 2002-ben. A sorozat második évada után 2000 decemberében megjelent egy karácsonyi különkiadás, a Yule Never Leave! majd 2001-ben a csapat színpadra lépett a The League of Gentlemen: Live at Drury Lane című színpadi produkcióval. A harmadik évadot 2005-ben követte a The League of Gentlemen's Apocalypse című film és a The League of Gentlemen Are Behind You! című színpadi produkció.

A sorozat forgatása főként Derbyshire északi részén, Hadfield városában zajlott.[2] Az első és a második évadban nevetősáv volt úgy, hogy meghívtak egy stúdióközönséget, hogy nézze meg az elkészült epizódokat. A nevetősávot kihagyták a karácsonyi különkiadásból és a harmadik évadból.

2005 elején a BBC közvetítette a Comic Aid-et, ami egy jótékonysági előadás volt, Shearsmithnek, Gatissnek és Pembertonnak egy skeccsje volt. Ebben a két legnépszerűbb karakter, Papa Lazarou és Tubbs elrabolta Miranda Richardsont.[3]

Shearsmith és Pemberton 2009-ben közösen létrehoztak egy másik fekete vígjátéksorozatot, a Psychoville-t, Gatiss egy epizódban szerepel. 2008 májusában Shearsmith megerősítette, hogy bár ő és Pemberton a többi League of Gentlemen tag nélkül készítené a Psychoville-t, a jövőben majd újra egyesülnek.[4]

2010. október 28-án Halloween alkalmából a BBC 4 sugárzott egy egyszeri rádióműsort, a The League of Gentlemen's Ghost Chase-t.[5] Más műsoroktól eltérően ez nem egy forgatókönyv szerinti fekete vígjáték volt, hanem egy dokumentumfilm arról, hogy a tagok az Ancient Ram Innben töltenek egy éjszakát, amely állítólag az Egyesült Királyság legkísértetesebb szállodája.[6]

2012-ben Gatiss, Pemberton és Shearsmith közösen szerepeltek a Horrible Histories negyedik évadjában is, amelyben amerikai filmproducereket alakítanak, akik történelmi személyektől filmbemutatókat hallgatnak meg.[7]

Shearsmith és Pemberton később létrehoztak egy harmadik fekete vígjátéksorozatot is, az Inside No. 9-t. Az antológiasorozatot 2014-ben mutatták be a BBC Two-n. 2022-ben Gatiss egy epizódban szerepelt.[8]

A BBC 2017 augusztusában bejelentette, hogy három új Kretének klubja epizódot készítenek a csapat BBC Radio 4-ban való első megjelenésének 20. évfordulója alkalmából.[9] Ezeket az epizódokat a BBC Two sugározta 2017. december 18–20. között.[10] Ezután 2018-ban egy új színpadi produkcióval visszatértek, a The League of Gentlemen: Live Again!-nel.

Epizódok[szerkesztés]

ÉvadRészek számaEredeti sugárzás
ÉvadbemutatóÉvadzáró
1.61999. január 11.1999. február 15.
2.62000. január 14.2000. február 18.
Karácsonyi különkiadás2000. december 17.
3.62002. szeptember 26.2002. október 24.
4.32017. december 18.2017. december 20.

1. évad (1999)[szerkesztés]

  • "Welcome to Royston Vasey"
  • "The Road to Royston Vasey"
  • "Nightmare in Royston Vasey"
  • "The Beast of Royston Vasey"
  • "Love Comes to Royston Vasey"
  • "Escape from Royston Vasey"

2. évad (2000)[szerkesztés]

  • "Destination: Royston Vasey"
  • "Lust for Royston Vasey"
  • "A Plague on Royston Vasey"
  • "Death in Royston Vasey"
  • "Anarchy in Royston Vasey"
  • "Royston Vasey and the Monster from Hell"

Karácsonyi különkiadás[szerkesztés]

  • "Yule Never Leave!"

3. évad (2002)[szerkesztés]

  • "The Lesbian And The Monkey"
  • "The One-Armed Man Is King"
  • "Turn Again Geoff Tipps"
  • "The Medusa Touch"
  • "Beauty and the Beast (or Come Into My Parlour)"
  • "How the Elephant Got Its Trunk"

4. évad (2017)[szerkesztés]

  • "Return To Royston Vasey"
  • "Save Royston Vasey"
  • "Royston Vasey Mon Amour"

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Odd men out”, The Guardian, 2001. február 10. (Hozzáférés: 2024. február 26.) (brit angol nyelvű) 
  2. Meet the town of Royston Vasey - a town whose history and name is as bizarre as its residents (brit angol nyelven). The Sun, 2017. december 20. (Hozzáférés: 2024. február 26.)
  3. Comic Aid League Of Gentlemen” (hu-HU nyelven).  
  4. BBC Two - Psychoville (brit angol nyelven). BBC. (Hozzáférés: 2024. február 26.)
  5. BBC Radio 4 – The League of Gentlemen's Ghost Chase. BBC
  6. The Ancient Ram Inn. [2008. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. Guide, British Comedy: League Of Gentlemen reunite for Horrible Histories (angol nyelven). British Comedy Guide, 2011. szeptember 9. (Hozzáférés: 2024. február 26.)
  8. BBC Two - Inside No. 9 (brit angol nyelven). BBC. (Hozzáférés: 2024. február 26.)
  9. Patrick Holland announces range of new titles for BBC Two. BBC
  10. 'League of Gentlemen' revival and 'Alan Partridge' documentary among BBC highlights for Christmas 2017. NME, 2017. november 28. (Hozzáférés: 2017. december 20.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The League of Gentlemen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.