Krancz Rajmund

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krancz Rajmund
Született1901. szeptember 28.[1]
Vaskeresztes[2]
Elhunyt1974 (72-73 évesen)[2]
nem ismert
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • orvos
  • nőgyógyász
  • szülész
  • politikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1945)
SablonWikidataSegítség

Krancz Rajmund, Krancz Raymund (Vaskeresztes, 1901. szeptember 28.1974) magyar nőgyógyász és szülész szakorvos, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1901-ben született Vaskeresztesen, vendéglős és kisgazda családban. Érettségi vizsgáit a győri bencés gimnáziumban tette le, majd a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett orvosi oklevelet. Szakorvosi képesítését Németországban szerezte meg, nőgyógyászati és szülészeti területen. Diplomázását követően Szombathelyen indított magánorvosi praxist, ugyanott a városi orvosi kamara tagja is lett.

1938 elején kapcsolódott be a nemzetiszocialista mozgalomba, bár már előtte is foglalkozott a mozgalom irodalmával. Egy németországi utazása során alaposan tanulmányozta az ottani nemzetiszocialisták szervezeti felépítését, és gyakorlati tapasztalatait felhasználva kezdte szervezni a Nyilaskeresztes Párt Vas vármegyei csoportját, aminek vezetője is lett. Az 1939-es országgyűlési választáson a párt Vas megyei listájának második jelöltjeként mandátumot is szerzett.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. FamilySearch Historical Records. (Hozzáférés: 2023. szeptember 17.)
  2. a b Petőfi Irodalmi Múzeum névtér. (Hozzáférés: 2023. január 21.)