Kovachich-kúria (Bácsalmás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovachich-kúria
Ország Magyarország
TelepülésBácsalmás
ÉpültXIX. század eleje
Stílusklasszicista
Családalmási, radodnicsi és perlekovicsi nemes Kovachich család
Rekonstrukciók évei1962

Jelenlegi funkciógyermekotthon
Tulajdoni helyzetegyházi tulajdonban
FenntartóSzent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Bácsalmási Gyermekotthona
Cím6430 Bácsalmás, Hősök tere 12.
Elhelyezkedése
Kovachich-kúria (Bács-Kiskun vármegye)
Kovachich-kúria
Kovachich-kúria
Pozíció Bács-Kiskun vármegye térképén
é. sz. 46° 07′ 33″, k. h. 19° 19′ 59″Koordináták: é. sz. 46° 07′ 33″, k. h. 19° 19′ 59″

A Kovachich-kúria a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson található. Jelenleg a római katolikus egyház által üzemeltetett gyermekotthon található a falai közt.

Története[szerkesztés]

A dalmát származású Kovachich család régi nemesi család. 1604-ben Rudolf király megerősítette nemességüket. Innentől kezdve használták a radodnicsi és perlekovicsi előneveket. 1803-ban I. Ferenc királytól Kovachich Ferenc fiai (Ferenc, György és Antal) Almáson birtokot kaptak édesapjuk a határőrvidéken végzett szolgálatainak elismeréseképpen, egyúttal jogot kaptak az almási előnév használatára. Ők emelték a század elején a klasszicizáló kúriát. A XX. század elején, egy átalakítást követően, a Magyar Királyi Járásbíróság kapta meg az épületet, majd a II. világháború után a Bácsalmási Járási Bíróság működött a falai közt. 1962-ben átalakították az épületet, díszítéseit feltehetően ekkor verték le, melynek eredménye a ma látható puritán külső. Azóta gyermekotthon üzemel benne. Az otthont jelenleg a római katolikus egyház Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató intézménye működteti.

Felépítése[szerkesztés]

Eredetileg téglalap alaprajzú épület főhomlokzata 3+3+3+1 osztású lehetett, melynek közepén a fal síkjából éppen csak jelzésszerűen enyhén előreugró timpanonos rizalit volt látható. A timpanon mezejét valószínűleg címer díszíthette, bár az archív felvételeken nem lehet egyértelműen kivenni. A rizalit két szélén és az ablakok között egy-egy féloszlop, az ablakok felett egy-egy dombormű volt. Az épület jobb oldalán feltehetően újabb építésű szakasz található, melyből nyúlik hátra az épület egyértelműen később épült oldalszárnya. A mellékutcai (bal) oldalon is található egy újabb hozzáépítés. Az udvari homlokzatról eredeti állapotáról nem maradt fent hiteles forrás.

Források[szerkesztés]

  • Virág Zsolt. Magyar Kastélylexikon 2. - Bács-Kiskun megye kastélyai és kúriái. Budapest: Perfect Project, 9. o. (2001). ISBN 9630066793 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]