Kovács Mihály (orvos)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Kovács Mihály (Kecskemét, 1846. március 1. – Kecskemét, 1905. december 30.) orvosdoktor, Kovács János kegyesrendi tanár és író testvéröccse.

Élete[szerkesztés]

Kovács János molnár és ácsmester és Palotás Nagy Julianna fia. Szülőhelyén végezte középiskoláit, majd a pesti egyetemen hallgatta az orvosi tudományokat; mint négy évet végzett orvosnövendék 1873-ben a kolerajárvány idején Heves megyében kerületi orvos volt. 1876-ban Pesten nyert orvosdoktori oklevelet és ezután Kecskeméten gyakorló orvosként működött. A 48-as kört 1893-tól mint annak vezérelnöke újraalkotta.

Cikkei a Szegedi Hiradóban (1873. A tápanyagokról általában), a Kecskeméti Lapokban (1873. A choleráról); 1876-tól vallás-erkölcsi, társadalmi, politikai cikkeket sat. írt a helyi lapokba, a Testvériségbe, a Kecskemét és Vidékébe, a Pestmegyei Hirlapba és a budapesti Magyarországba, Népvezérbe, Budapesti Hirlapba és a Budapestbe.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • Péterné Fehér Mária-Szabó Tamás-Székelyné Kőrösi Ilona: Kecskeméti életrajzi lexikon. Kecskemét, Kecskeméti Lapok Kft.-Kecskemét Monográfia Szerkesztősége, 1992.