Kovács József (református lelkész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács József
Született1836. július 14.
Bolhás
Elhunyt1876. szeptember 25. (40 évesen)
Nagykorpád
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásareformátus lelkész
SablonWikidataSegítség

Korpádi Kovács József (Bolhás, 1836. július 14.Nagykorpád, 1876. szeptember 25.) református lelkész.

Élete[szerkesztés]

Korán árvaságra jutván, gyámszülők gondozása alatt nevelkedett; tanult a csurgói, pápai és debreceni főiskolákban; azután a külföldi egyetemeket látogatta. A belső-somogyi egyházmegyében választott magának működési tért, ahol 1860-ban a szobi által anyásított egyházban hat és utóbb a nagykorpádi (Somogy megye) egyházban tíz évig szolgált mint énekes szóló prédikátor. Az egyházmegyének, melynek reorganizálásában övé az első szerep, tanácsbírája és a csurgói iskola pénztárnoka volt. Somogy megye közügyeiben a megyei gyűléseken és a közéletben hatással működött. 1876. szeptember 25-én önkezűleg vetett véget életének.

Vezércikkeket és tanulmányokat írt az egyházi lapokba; költeményei Eudokia név alatt a debreceni Ev. Prot Lapban jelentek meg.

Munkája[szerkesztés]

  • Husz ünnepi és alkalmi prédikácziói. Debreczen, 1877. (Ism. Prot. Egyh. és Isk. Lap 1876. Ev. Prot. Lap. Olcsóbb cim-kiadás. Bpest, 1888.)

Szerkesztette a Boldogság Hegye c. folyóiratot a keresztény családok számára 1869-ben Pesten.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szögi László: Magyarországi diákok németországi egyetemeken és főiskolákon 1789-1919. Bp., Eötvös Loránd Tudományegyetem Levéltára, 2001.
  • Somogyi Helikon. A somogymegyei származású, vagy Somogyban több-kevesebb ideig lakó, vagy legalábbis Somoggyal kapcsolatban működő költők, írók és művészek lexikona. Szerk. Hortobágyi Ágost. Kaposvár, Szerző, 1928.